Turajlić: Sukob na Kosovu ne kosristi nikome, ali ne možemo dobrovoljno da ga se odreknemo 1Foto: Stanislav Milojković

Srbijanka Turaljić, penzionisana profesorka Univerziteta u Beogradu i ugledna društvena aktivistikinja,priznala je u razgovoru za internet portal Medijska kutija“ da ne zna kako bi rešila pitanje Kosova”.

-Sukob sa Kosovom ne koristi nikome, ali ne možemo dobrovoljno da se odreknemo dela teritorije. Meni se čini da je to sada jedino rešenje, ali nemam dovoljno znanja iz politikologije, da bih to mogla baš kompetentno da tvrdim. U svakom slučaju verujem da se do rešenja može doći samo racionalno bez viška emocija-kaže Turajlić.

Turajlić je rekla da je nacionalizam posebno opasan za Srbiju.

-Nacionalizam, kao deo populizma, je nažalost sve više dominantan ne samo u Srbiji, već i u većem broju evropskih zemalja. Ta ideologija ni kratkoročno ni dugoročno ne može doneti ništa dobro ni Srbiji, ni Evropi ni svetu. U Srbiji, koja se još uvek nije oporavila od zla i stradanja koje nam je nacionalizam doneo devedesetih, ta ideologija je verovatno još opasnija. Žalosno je što period demokratske vlasti nije iskorišćen da se ozbiljno porazgovara o posledicama te ideologije. Da smo imali snage da se suočimo sa prošlošću danas bi nam bilo moglo lakše da izbegnemo ponovno utapanje u isto zlo-ocenila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari