Članice udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa ocenjuju za Danas da Deklaracija koju je usvojio srpski parlament nije napredak za Srbiju i njene političare, jer u njoj nije napisano da se u Srebrenici dogodio genocid.

U isto vreme, članice ovog udruženja Sabra Kolenović i Zumra Šehomerović, najavljuju da će Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podneti tužbu protiv Ujedinjenih nacija i holandskog Ministarstva odbrane, posle odluke Apelacionog suda u Hagu koji je presudio da porodice žrtava masakra u Srebrenici ne mogu pred holandskim sudovima da tuže UN i traže odštetu.

– Idemo dalje i sve smo jače i odlučnije u tome da se sudski proces nastavi pred sudom u Strazburu. Neshvatljivo je da niko ko je odgovoran za ono što se desilo u Srebrenici neće da prizna krivicu, iako je Srebrenica bila zaštićena zona UN – ističe Sabra Kolenović za Danas.

Na pitanje da li je usvajanje Deklaracije u Narodnoj skupštini Srbije ipak neka vrsta napretka, Kolenovićeva ističe da je taj dokument „sramotan“ i da je „običan narod očekivao mnogo više“.

– Porodice žrtava masakra bile bi zahvalne Srbiji da je usvojila rezoluciju poput one koju je usvojio Evropski parlament. To bi bio pun pogodak. Međutim, sve je to, očigledno, bila politička igra. Političari u Srbiji i srpska vlada morali su da skinu teret s budućih generacija, a ovako on ostaje. Ne razumem zašto je potrebno poricati genocid kada o tome postoji presuda Međunarodnog suda pravde – naglašava Kolenovićeva.

Ona je pratila raspravu u Skupštini Srbije i ocenjuje je kao veoma raznovrsnu.

– Bilo je različitih stavova. Neki poslanici su govorili realne stvari i imali dobru volju da se stvari postave na pravo mesto i nazovu pravim imenom, dok su se neki ograđivali od svega. Meni lično je najubedljiviji bio Nenad Čanak i njegov stav – kaže Kolenović. Ona dodaje da bez obzira na sve što se dogodilo, ona neće imati problem da dođe u Srbiju kod svojih prijatelja, „s kojom me ne mogu posvađati svi političari“.

Zumra Šehomerović, takođe članica udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa, za naš list navodi da „UN moraju biti kažnjen za ono što se 1995. dogodilo u srebreničkoj zaštićenoj zoni i nikakav imunitet iza kojeg se kriju neće ih spasiti od odgovornosti“.

Prema njenim rečima, Deklaracija koju je usvojila srpska skupština „nije ni mravlji korak napred“ za Srbiju i njen odnos prema onome što se dogodilo u Srebrenici.

– Ne mogu da shvatim da 15 godina od završetka rata na prostorima bivše SFRJ, ne postoji volja da se neke stvari nazovu pravim imenom i prizna učešće u zločinu. Rasprava koja je vođena unutar srpskog parlamenta je sramna i neshvatljivo je da Srbija nije smogla snage da usvoji rezoluciju koju je usvojio Evropski parlament. Začuđujuće je da se nije čula ni jedna reč o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja je blagosiljala koljače koju su izveli genocid u Srebrenici – ističe Šehomerovićeva.

Ona ipak dodaje da je rasprava u parlamentu Srbije pokazala da postoje malobrojni razumni ljudi koji dobro razmišljaju i rade u korist bolje saradnje Srbije i BiH.

Sagovornicama Danasa Sebri Kolenović i Zumri Šehomerović u masakru u Srebrenici ubijeno je više desetina članova porodice i bliže i dalje rodbine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari