Tužioci traže da Gucati i Haradinaj budu osuđeni na po šest godina zatvora 1Foto: Stefana Savić (Ilustracija)

Tužioci suda za zločine boraca OVK u Hagu zatražili su danas da vođe veterana OVK Hisni Gucati (Hysni) i Nasim Haradinaj budu osuđeni na po šest godina zatvora zato što su objavili poverljive sudske dokumente i otkrili identitet svedoka.

Kako je sud objavio na svojoj internet stranici, tužioci su u podnesku sudijama, uoči završnih reči koje će biti održane od 14. do 18. marta, predložili da Gucati i Haradinaj budu kažnjeni i globom od po 100 evra.

Tužioci su od raspravnog veća zatražili da Gucatija (54), predsednika Udruženja boraca OVK, i Haradinaja (58), potpredsednika tog udruženja, proglasi krivim po svih šest tačaka optužnice koja ih tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020., objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine boraca OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Tužioci su u završnom podnesku naglasili da su mnogi svedoci bili uznemireni i uplašeni pošto su Gucati i Haradinaj njihove identitete otkrili javnosti. U dva slučaja, svedoci su, zbog ugrožene bezbednosti, morali biti i preseljeni.

Zatvorska kazna neophodna je, po tužiocima, zato što su Gucati i Haradinaj više puta – uključujući i pred sudijama, dok su svedočili u svoju odbranu – naglasili da bi opet objavili poverljive sudske dokumente zato što su protiv suda za zločine boraca OVK.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda u Sheveningenu (Scheveningen) od septembra 2020, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju počelo je 7. oktobra 2021, a tužioci su izvođenje dokaza okončali 10. novembra prošle godine.

Zahtev obe odbrane za oslobađanje optuženih, raspravno veće je odbilo 26. novembra.

Odbrane Gucatija i Haradinaja izvodile su dokaze od 15. decembra do 2. februara ove godine.

Presudu Gucatiju i Haradinaju izreći će naknadno raspravno veće kojim predsedava američki sudija Čarls Smit (Charles Smith), koji je i potpredsednik suda čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari