U 60 autobusa iz Vranja najviše radnika Jumka i Simpa na mitingu SNS 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Već nedelju dana u kompanijama, javnim preduzećima i ustanovama u Vranju, ali i opštinama Pčinjskog okruga glavni „radni zadatak“ su pripreme za odlazak na miting Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu, gde se očekuje da će samo iz vranjske opštine biti 60 autobusa sa preko 4.000 građana, što bi trebalo da nadmaši „propisanu kvotu“ partijske centrale.

I ovoga puta, glavni adut lokalnih naprednjaka za skup u Beogradu su radnici Jumka i Simpa, gde je zapošljeno više od pet hiljada radnika. Prave se spiskovi, na prvom mestu su oni radnici koji su zapošljeni na osnovu Ugovora privremeni poslovima (UPP) koji se koristi kao neka vrsta ucene.

„Imamo obavezu odlaska za Beograd. Obezbeđen je sendvič i voda, ali ne i dnevnica, već nam je obećano da ćemo 24.maja dobiti zarade, što je nedelju dana unapred“, kaže za Danas jedna radnica Jumka, koja kaže da „zbog očuvanja radnog mesta mora da ide ne planirano za Beograd“.

Slična situacija je i u Simpu, odakle će prema nezvaničnim podacima krenuti desetak autobusa sa radnicima koji su dobili „radnu obavezu“ odlaska za Beograd. I u jednoj i u drugoj kompaniji petak je radni dan. U Jumku se radi u dve smene, u Simpu u jednoj, ali po svoj prilici toga dana mašine će biti zaustavljene.

„Ovako ni je bilo ni u vreme najslavnije vladavine Slobodana Miloševića. I tada smo odlazili na mitinge organizovano i pod naređenjem, ali ovoga puta ništa se ne prepušta slučaju i neće biti mogućnosti za nikakvo „švercovanje“ ili eventualni izgovor da se ne ide u Beograd“, potvrdio je za Danas radnik Simpa, koji pamti vreme vladavine socijalista, kada je na čelu Simpa bio Dragan Tomić.

U petak će i u većini javnih preduzeća, biti manji broj radnika pa je neizvesno da li će zbog naprednjačkog okupljanja u prestonici biti iznošenja smeća, naplate parkinga, kao i to u kom obimu će se odvijati rad gradskih službi vezano za potrebe građana.

Slična situacija se sprema i u Vladičinom Hanu,Trgovištu, Bosilegradu pre svega kada je u pitanju javni sektor, pa će građani morati da sačekaju da svoje potrebe rešavaju u ponedeljak prvog narednog radnog dana.

Iz Pokreta slobodnih građana (PSG) u Vranju izneli su podatak da će samo grad Vranje, odlazak na miting SNS u Beogradu koštati oko četiri miliona dinara, našta su iz Gradskog odbora SNS odgovorili da „očigledno nekome smeta što u budžetu ima dovoljno novca“ i najavili da će sasvim sigurno „premašiti određenu kvotu od 3.000 južnjaka koji će biti u petak u Beogradu“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari