Albanci na Kosovu proglasiće nezavisnost „od sredine februara do početka marta“, izjavio je potpredsednik vladajuće Demokratske partije Kosova Bajram Redžepi. On je za jučerašnje izdanje podgoričkog lista Dan rekao da više neće biti pregovora o statusu Kosova. „Kosovo ima svoj put i to je nezavisnost“, istakao je Redžepi.

Albanci na Kosovu proglasiće nezavisnost „od sredine februara do početka marta“, izjavio je potpredsednik vladajuće Demokratske partije Kosova Bajram Redžepi. On je za jučerašnje izdanje podgoričkog lista Dan rekao da više neće biti pregovora o statusu Kosova. „Kosovo ima svoj put i to je nezavisnost“, istakao je Redžepi. On je izrazio nadu da će nezavisno Kosovo „među prvim državama“ priznati Albanija, Makedonija i Crna Gora.
Novi Sad/Štutgart – Organizacija podunavskih Švaba iz Štutgarta „Nemačka narodna grupa“ uputila je juče pismo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u kojem od nje traži da se Nemačka uzdrži od unilateralnog priznanja nezavisnosti Kosova. „Među Podunavskim Švabama prevladava shvatanje da Nemačka treba da se uzdrži od ishitrenih poteza i unilateralnog ili drugačijeg priznanja Kosova, mimo odluka Ujedinjenih nacija“, navodi se u pismu Merkelovoj. Dodaje se da se od Nemačke očekuje „prisebnost, racionalnost i privrženost međunarodnom pravu“. Dodaje se da se grobovi predaka podunavskih Švaba nalaze u Vojvodini i da zbog toga postoji stalna potreba za obilaskom nekadašnjeg zavičaja.
Beograd – Predsedavajući OEBS, finski ministar spoljnih poslova Ilka Kanevra, posetiće u utorak i sredu 5. i 6. februara Beograd i Prištinu, saopštila je juče misija OEBS u Srbiji. Kanevra će se u Beogradu sastati s ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem i drugim političkim liderima, dodaje se u saopštenju. U Prištini bi trebalo da razgovara s predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hašimom Tačijem i šefom Unmika Joakimom Rikerom.
Priština – Kosovska policija pojačala je snage na severu Kosova s nekoliko desetina policajaca Ujedinjenih nacija, objavljeno je u Prištini. Međunarodni policajci raspoređeni su kao pomoć i podrška Kosovskoj policijskoj službi i to u policijskim stanicama na severu Mitrovice, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, u mestima u kojima su Srbi većina. Radio Slobodna Evropa ističe da se srpsko stanovništvo na severu Kosova protivi nezavisnosti, a da do pojačanja policijskih snaga dolazi u trenutku kada albanski čelnici najavljuju skoro proglašenje Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari