Kuća Đorđa Tanića u selu Svinjare izgorela je u požaru koji je izazvao kvar na električnim instalacijama, saopštila je juče kosovska policijska služba. U saopštenju se navodi da je u izveštaju dostavljenom KPS kao uzrok požara označen kratak spoj na električnoj tabli nastao prilikom kontakta dovodnog kabla i kućnih električnih vodova.

Kuća Đorđa Tanića u selu Svinjare izgorela je u požaru koji je izazvao kvar na električnim instalacijama, saopštila je juče kosovska policijska služba. U saopštenju se navodi da je u izveštaju dostavljenom KPS kao uzrok požara označen kratak spoj na električnoj tabli nastao prilikom kontakta dovodnog kabla i kućnih električnih vodova. Tanić od tada živi u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Izveštaj su sastavili inspektori odseka za sprečavanje požara i zaštitu u Odeljenju za vanredne situacije opštine Mitrovica. Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković ocenio je u sredu da je paljenje srpske kuće u Svinjaru teroristički akt čiji je cilj obeshrabrivanje srpskog i nealbanskog stanovništva da se vrate na svoja ognjišta. Portparol regionalne KPS Besim Hoti rekao je da je požar izbio na krovu i da tada u kući nije bilo nikoga. Tokom martovskih nemira 2004. godine u Svinjaru, selu udaljenom pet kilometara od Kosovske Mitrovice, zapaljeno je oko 150 srpskih kuća. Iako su kuće obnovljene meštani se do danas nisu vratili u selo zbog čestih pljački i napada na njihovu imovinu.
Beograd – Socijalistička partija Srbije očekuje da država pripremi „čitav spektar mera“ protiv zemalja koje bi priznale nezavisnost Kosova bez odluke u Savetu bezbednosti UN, rečeno je juče u toj stranci. Portparol SPS Đorđe Milićević rekao je na konferenciji za novinare da pregovore o Kosovu treba što pre nastaviti bez uslovljavanja rokovima ili nametanja rešenja iz plana izaslanika UN Martija Ahtisarija. „Razgovori u okviru Kontakt grupe treba da budu samo sredstvo da se dođe do cilja prihvatljivog za Srbiju, a mesto za ostvarivanje tog krajnjeg cilja je Savet bezbednosti UN“, naveo je portparol SPS. „SPS smatra da nijedan državni organ nema pravo, niti sme da bilo kojim svojim aktom prihvati i prizna nezavisnost Kosova“, rekao je Milićević i dodao da je neprihvatljiva ideja o konfederaciji Srbije i Kosova.
Moskva – Ruska pravoslavna crkva će uvek biti uz srpsku crkvu i narod i podržava stav zvanične Moskve u rešavanju kosovskog problema, izjavio je juče Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksej II u razgovoru s ambasadorom Srbije Stanimirom Vukićevićem. Aleksej Drugi kritikovao je poziciju SAD da Kosovo, bez obzira na stav Rusije, treba da dobije nezavisnost, navodeći da razume šta ta zemlja znači Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srbima. „Ja sam bio na Kosovu. Znam šta ono znači srpskoj crkvi i narodu Kosova, koliko svetinja se tamo nalazi i koliko je za ove godine tih svetinja srušeno“, rekao je ruski patrijarh. On se zahvalio ambasadoru Vukićeviću za to što Beograd ističe važnu ulogu Moskve u pregovaračkom procesu o Kosovu i što smatra da bez Rusije to pitanje ne može da bude rešeno. Vukićević je posle susreta izjavio da Ruska pravoslavna crkva podržava stav Srbije o Kosovu i da će se moliti za to da kosovski problem bude rešen onako kako to odgovara Beogradu i Srbima na Kosovu.
Čaglavica – Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Slaviša Petković izjavio je juče da premijer Kosova Agim Čeku kupuje srpsku imovinu u Čaglavici. „Opasno je to što premijer radi. Kritikuje Albance na severu što prodaju svoju imovinu, a on u Čaglavici kupuje srpsko zemljište. Kupio je i traži još da kupi. Trenutno se pogađa s ljudima oko cene“, rekao je Petković na konferenciji za novinare, prenosi KIM radio. Petković je naglasio da Čeku neće moći da izvrši prenos zemljišta, jer ljudi koji su mu prodali imovinu u Čaglavici nisu bili pravi vlasnici. On je naveo da nikada više neće ući u Vladu Kosova kao ministar i dodao da se još ne zna da li će njegova stranka učestvovati na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari