U Londonu danas Investicioni samit Zapadnog Balkana, učestvuje Ana Brnabić 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

Lideri zapadnobalkanske šestorke – Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije – okupiće se danas u Londonu na Investicionom samitu Zapadnog Balkana 2024, a Srbiju će predstavljati premijerka Ana Brnabić.

Samit će biti održan u sedištu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a događaju će prisustvovati šefovi svih šest vlada iz regiona koji su potvrdili učešće, navodi se u saopštenju banke.

Cilj Samita je da istakne potencijalne investicione i poslovne mogućnosti u regionu Zapadnog Balkana i da promoviše regionalne i prekogranične projekte.

To je šesti investicioni samit Zapadnog Balkana koji organizuje EBRD. Prvi je održan u EBRD u februaru 2014. i po prvi put je okupio sve premijere regiona. Zapadni Balkan je prioritetan region za EBRD kao jednog od najvećih institucionalnih investitora u zemljama regiona, sa više od 18 milijardi evra uloženih do sada, podseća se u saopštenju.

Kao tradicionalno najvažniji događaj na samitu najavljena je interaktivna „sesija premijera“ na kojoj će lideri regiona i predsednik EBRD predstaviti svoje vizije za region, ključne regionalne projekte i mogućnosti za ulaganja kako na regionalnom nivou tako i pojedinačno i odgovarati na pitanja stranih investitora.

Poseban panel biće posvećen zelenoj energiji na Zapadnom Balkanu, budući da je zelena tranzicija jedan od ključnih prioriteta EBRD u regionu, dodaje se u najavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari