U novembru poslanici usvojili 12 zakona 1

Tokom novembra narodni poslanici i poslanice proveli su ukupno 11 dana u plenumu i za to vreme usvojili 12 zakona. Od toga, sedam zakona bili su međunarodni ugovori i sporazumi, dva nova zakona i tri izmene i dopune zakona.

 Devet zakona doneto je po redovnom postupku dok su tri usvojena po hitnom postupku.

Među usvojenim zakonima je i Zakon o sprečavanja nasilja u porodici koji kao jednu od ključnih novina uvodi hitne mera zaštite žrtve nasilja koje se određuju po hitnom postupku i koje imaju za cilj da u što kraćem vremenskom roku zaštite žrtvu od nasilja. Narodni poslanici i poslanice podržali su i kampanju #IsključiNasilje koju je pokrenulo Ministarstvo pravde.

Tokom novembra, održano je 26 sednica odbora i četiri javna slušanja. Odbor za zaštitu životne sredine organizovao je tri javna slušanja na temu „Sistemska rešenja u životnoj sredini – Srbija 2017-2027 – definisanje problema“, dok je Odbor za rad i socijalna pitanja organizovao javno slušanje na temu “Predstavljanje priručnika za parlamentarce – Vodič kroz međunarodno izbegličko pravo”.

U novembru je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević poslanicima predstavio Izveštaj o radu ovoga ministarstva za period jul – septembar 2016. Pored toga državni sekretari Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Negovan Stanković i Željko Radošević, predstavili su izveštaje o rada ova dva ministarstva.

Sednica Odbora za evropske integracije, na kojoj je šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji, Majkl Devenport trebao da predstavi Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2016. godinu, prekinuta je usled žustrog negodovanja pojedinih poslanika, nakon što im je izveštaj bio dostavljen samo na engleskom jeziku.

Žustro je, tokom novembra, bilo i na plenumu. Predsednica Narodne skupštine, Maja Gojković, prekinula je Četvrtu sednicu redovnog zasedanja nakon oštre polemike poslanika vlasti i opozicije i nemogućnosti da se nastavi sa argumentovanom raspravom.

Od 7. do 13. novembra širom Srbije održana je druga po redu Nedelja parlamentarizma u organizaciji Narodne skupštine i uz podršku inicijative Otvoreni parlament. Nedelja parlamentarizma predstavlja seriju događaja koji za cilj imaju bolje povezivanje i upoznavanje građana i građanki Srbije sa radom Narodne skupštine. Tokom sedam dana 60 partnerskih organizacija održalo je 106 događaja i aktivnosti u 20 opština i gradova širom Srbije. Više od 5.000 građana i 53 poslanika direktno je učestvovalo u ovogodišnjoj Nedelji parlamentarizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari