U Palati Srbije obeležen Dan Afrike 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Obležavanje Dana Afrike, ustanovljenog 1963. godine, simbol je prijateljstva i saradnje sa bivšom Jugoslavijom i Srbijom, kao i velikog ekonomskog razvoja afričkih država, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović.

On je, na obeležavanju Dana Afrike u Palati Srbije istakao da se nada da afrički prijatelji nisu zaboravili pomoć Jugoslavije u borbi za oslobođenje od kolonijalizma, a Srbija i danas sa zemljama tog kontinetta ima dobre i prijateljske odnose.

Starović je poručio da je Srbija zadovoljna napretkom u razvoju afričkih država i da želi da taj kontinent bude jak globalni faktor i partner.

Želimo i dalje jaku saradnju sa Afrkom i njen razvoj, zaključio je on.

Domaćin ovogodišnjeg obeležavanja Dana Afrike, ambasador Maroka Mohamed Amine Belhaz rekao je da veliko prijateljstvo tog kontinenta sa Srbijom traje od 1963. godine, kad je osnovana Afrička unija, a ono je zasnovano na pomoći bivše Jugoslavije državama Afrike.

Pre 59 godina afrički lideri su se udružili u borbi protiv kolonijalizma. A danas države beleže ekonomski i društveni razvoj, ukazao je Belhaz.

On je pozvao kompanije iz Srbije da investirajju u afričke zemlje, naglasivši kako se nada da će otvaranje novih ambasada Srbije u nekim državama biti nastavak podrške kontinentu.

Kako je istakao, Afrika ima više mogućnosti za razvoj od svih drugih kontineta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari