Obeležen Dan državnosti Srbije u okviru Svetske izložbe u Dubaiju 1Dubai, 8.02.2022. - Na osmoj nedelji Svetske izlozbe Dubai Expo 2020, posvecenoj zdravstvu, predstavljeno je pet projekata koji su deo StarTech programa, saopsteno je danas. Sistem za pracenje temperature beba, uredjaj sa video-igrama za rehabilitaciju kod neuroloskih oboljenja, mobilni CT skener, kao i inovativni preparati protiv helikobakterije i za ublazavanje simptoma dijabetesa predstavljeni uz podrsku kompanije Filip Moris (Philip Morris), Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Privredne komore Srbije (PKS). BETAPHOTO/NALED/MO

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić otvorila je danas proslavu Dana državnosti Srbije u okviru Svetske izložbe u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Matić, koja je i generalna komesarka Srbije za „Expo 2020 Dubai“ rekla je da je ta svetska izložba prevazišla sva očekivanja u pogledu besprekorne organizacije, impozantnog izgleda i koncepta, ali i samog značaja i misije.

„Ogromna mi je čast što danas predstavljam svoju zemlju na Dan državnosti, posebno na ovom mestu u koje je ceo svet uperio pogled sa divljenjem i nadom, kao na simbolični centar civilizacijskog prosperiteta u ovom trenutku“, rekla ona.

Dodala je da da joj je „posebno zadovoljstvo što država Srbija svečano obeležava svoju nezavisnost i donošenje prvog ustava, svoj slobodarski duh i suštinsku demokratičnost, sa ljudima koji dolaze iz čitavog sveta“.

Prema njenim rečima, izložba je osvetlila ključne teme današnjice koje se tiču održivosti, zelene ekonomije i moguće bolje budućnosti.

„Uspeh je utoliko veći u kontekstu pandemije, uprkos kojoj su sve države učesnice uspele da u punom sjaju predstave vrhunac civilizacijskog progresa, kroz svoje privredne, naučno-tehnološke, kulturne i turističke potencijale“, ocenila je Matić.

„Expo 2020 Dubai“ je, prema njenim rečima, „uzdigao vrednost kulture, povezao prošlost i budućnost, tradiciju i tehnologiju i za Srbiju predstavlja priliku da pokaže te veze, kao kompatibilne i srodne, budući da je u svom ekonomskom i kreativnom uzletu usmerena napred, ali ne zaboravljajući svoje korene i nasledje“.

Ministarka Matić je navela da učešće na toj svetskoj izložbi omogućava, ne samo da Srbija predstavi potencijale, već i da razvija poslovne mreže i podiže imidž zemlje, kao i da radi na daljem učvršćivanju partnerstva sa UAE.

„Podstičemo i podržavamo“, kako je naglasila, „razvoj srpskih kompanija, ali i inovativne ekonomije i ekonomije znanja kroz prisustvo velikog broja visokokvalifikovanih stručnjaka, pre svega u domenima informacionih tehnologija, medicine, inženjerstva i visokog obrazovanja“.

„Srećni smo što su naši partneri iz UAE prepoznali Srbiju kao značajnu investicionu destinaciju, ali i kao veoma zanimljivu turističku destinaciju“, rekla je ona.

Matić je istakla da su dve zemlje opredeljene za jačanje bilateralnih odnosa, kao i da su ovih nekoliko meseci izuzetno posvećene promovisanju ukupne saradnje i solidarnosti medju različitim zemljama, dodavši „svi ćemo nastojati da realizujemo poruku ove izložbe: ‘Povezivanje umova, stvaranje budućnosti'“.

Ona je ukazala da Dan državnosti Srbije „predstavlja najsvetlije tačke naše istorije, jer čuva sećanje na Prvi srpski ustanak, 1804. godine, ali i na prvi ustav Srbije, Sretenjski ustav, donet 1835. godine, kao najliberalniji ustav tog doba, kojim je naša zemlja prva na Balkanu ukinula feudalizam“.

„U našoj kulturi i politici ostajemo verni ideji slobodnog čoveka, koji misli, napreduje i poštuje druge ljude. Naša tema na svetskoj izložbi je “Srbija stvara ideje“ (Serbia creates ideas), usmereni smo na kreativnost, ideje, gledamo u budućnost, inspiraciju pronalazimo u prošlosti, a naše oružje su znanje i razvoj“, rekla je ona.

Matić je posle otvaranja proslave novinarima rekla da je od početka oktobra do sada Paviljon Srbije na Svetskoj izložbi „Expo 2020 Duba“ posetilo više od 700.000 ljudi.

Istakla je da je jedan od najvećih uspeha te izložbe produbljivanje bilateralne ekonomske saradnje Srbije i UAE, ali i početak pregovora o postizanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Srbija je kroz „Expo 2020 Dubai“ uspela da dobije izuzetno značajnu platformu za plasiranje svojih proizvoda, pre svega hrane na tržišta Afrike i Bliskog istoka.

Ministar tolerancije UAE šeik Nahjan bin Mubarak Al Nahjan, koji je i komesar Svetske izložbe „Expo 2020 Dubai“, izrazio je zadovoljstvo zbog toga što prisustvuje obeležavanju Dana državnosti Srbije, dodavši da je kroz učešće na ovoj izložbi Srbija posvećena pronalaženju globalnih rešenja za bolju budućnost svih.

On je ukazao na snažne bilateralne odnose Srbije i UAE, koji su se naročito razvili prethodnih godina, poručivši da će saradnja jačati u svim oblastima.

U okviru kulturnog programa proslave Dana državnosti srpsku tradiciju i kulturu predstavio je, kako je navedeno na sajtu Vlade Srbije, svojim nastupom nacionalni Ansambl „Кolo“, dok je svoj premijeran nastup na najvećem globalnom dogadjaju na svetu imala i Gudačka reprezentacija mladih, koja je nastupila pod umetničkim vodjstvom virtuoza Stefana Milenkovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari