U Skupštini Srbije nema dogovora o rasporedu sedenja u sali 1FoNet/Zoran Mrđa

Poslaničke grupe Nada, Moramo Zajedno, Zeleno levi klub i Evropski regioni nisu ni danas postigle dogovor o rasporedu sedenja u plenarnoj sali Skupštine Srbije.

Zato će Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja za sledeću sednicu pripremiti novi predlog odluke o rasporedu sedenja.

Na današnjoj sednici predsednik Odbora Milenko Jovanov konstatovao je da postoji neslaganje četiri poslaničke grupe koje sede u takozvanom „sektoru dva“ plenarne sale, zato što raspored sedenja s konstitutivne sednice nije ostao isti na posebnoj sednici o Kosovu i Metohiji.

Poslanik koalicije NADA Vojislav Mihailović naveo je da ne vidi drugi kriterijum nego da oni koji imaju veći broj poslanika imaju preimućstvo u biranju mesta na kojima će sedeti.

„Ako se dogovoro među sobom, to je drugo, ali Administrativni odbor mora da ima stav koji će biti obavezujući“ rekao je Mihailović.

Radomir Lazović iz Zeleno-levog poslaničkog kluba rekao je da se ta grupa slaže s rasporedom na konstitutivnoj sednici, i dodao da rasprava o rasporedu sedenja „stvara lošu sliku“ o Skupštini.

Jovanov je ponovio da Odbor još nije doneo odluku i da je želeo da čuje predloge poslanika, te dodao da mu nije jasna potreba za sdenjem u prvim redovima, s obzirom na to da poslanici više ne izaze za govornicu, već govore sa svojih mesta.

Dodao je da će za sledeću sednicu pripremiti predlog, jer ovo pitanje mora biti rešeno do početka zasedanja, a najavio je i da bi do nove godine odbor trebalo da usaglasi princip za sedenje koji bi važio za sve sledeće sazive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari