"Učenik koji je nadmašio učitelja": Kako je Orlić „častio“ medije uvredama, a kako su mu uzvratili 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Budući predsednik Narodne Skupštine, ukoliko predstavnici Parlamenta u novom sazivu izglasaju kandidata Srpske napredne stranke, biće narodni poslanik koji je bio najoštriji u napadima na nezavisne medije, a u tome su prednjačile uvrede i hajka na list „Danas“, zbog čega ga je i karikaturista Danasa Predrag Koraksić Corax „smestio“ u naručje Hitlera i Geblesa.

Vladimir Orlić, kao nekadašnji zamenik šefa poslaničkog kluba SNS, medijsku pažnju i minute za skupštinskom govornicom trošio je najčešće na uvrede na račun medija, kao i opozicionih političara, a pohvale i „odbranu“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove porodice.

„List Danasoid“, „sramota za srpsko novinarstvo“, „tajkunski mediji“, samo su neki od epiteta kojima je Orlić „počastio“ novinare i list Danas.

U tome je sledio tadašnjeg šefa poslanika SNS Aleksandra Martinovića, koji je prvi optužio medije za „harangu protiv SNS i nedužnih ljudi, nezabeleženu još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera“.

Orlić i Martinović uveli su Gebelsa i Hitlera u javni diskurs i rasprave u Narodnoj Skupštini, a kada su zbog toga završili „u naručju“ istih tih Hitlera i Gebelsa, na jednom satiričnom crtežu Predraga Koraksića Coraxa, za fašizam su optužili iste te medije koje su postavili za mete svojih napada.

Poslanici SNS na ovaj način odgovorili su na istraživačke tekstove koji su pokazali da su Martinović i Orlić bili zaposleni kao predavači u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji, po partijskoj liniji, kako je pisao BIRN, uprkos tome što je zbog nepravilnosti u radu, direktoru te škole bilo naloženo do strane inspekcije da sa njima raskine ugovore.

U daljem skupštinskom radu, Orlić se pokazao kao „učenik koji je nadmašio svog učitelja“ – Aleksandra Martinovića, te je on nastavio da vodi i predvodi napade na medije, uglavnom izazvane kritičkim tonovima na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ponekad i njegovog sina Danila Vučića.

Kada je novinarka i kolumnistkinja lista Danas Safeta Biševac izjavila je da je „velika sramota“ informacija koju je objavio Kapetan Dragan da su mu „Vučićev sin i navijači dali 30.000 dolara, stan i auto“ i istakla da bi Poreska uprava trebalo da pročešlja finansije Danila Vučića, Orlić je prednjačio u odbrani sina predsednika Srbije.

„Izmisliće oni povod i sve što im treba, važno je samo – da se meta preziva Vučić“, tvrdio je tada Orlić.

Branio je Orlić jednako žustro i druge članove porodice Vučić, posebno brata predsednika Srbije – Andreja Vučića, kada se pisalo o njegovoj ulozi na izborima za mesne zajednice u Novom Sadu u junu 2021. godine. U priči su se opet našli Gebels, Coraxova karikatura, Danas i porodica Vučić, kao i uvredljivi odgovori Orlića.

Narodni poslanik SNS tada je samo nastavio retoriku svojih šefova, ističući da je Danas „nameren da zada udarac Vučiću“.

Član predsedništva SNS i jedan od najaktivnih poslanika bavio se više kritikom medija i drugih političara nego skupštinskih zakona.

Mediji su Orliću na svojevrstan način i odgovorili, i to ne samo Danas i drugi nezavisni mediji, već svi koji se nisu odazvali na jednu od njegovih konferencija za medije, kada je Orlić pričao pred praznom salom.

Pred prethodne izbore na svim nivoima, u aprilu ove godine, Orlić je pokušao da „upozori“ javnost na „planove opozicije za krađu na izborima u aprilu, izazivanje haosa i krvoprolića“.

Ipak, njegovo obraćanje nije izazvalo mnogo pažnje, odnosno gotovo da uopšte nije bilo zainteresovanih novinara za ovo obraćanje, te je umesto „planova“ opozicije, tema postala prazna sala pred kojom je govorio narodni poslanik.

Ovu konferenciju za novinare prenosio je Tanjug dok od ostalih novinara i novinarskih ekipa, na konferenciju nije došao niko.

Vladimir Orlić nije se dao zbuniti te je u praznoj sali govorio gotovo 30 minuta i nakon izlaganja dao mogućnost da mu neko postavi pitanje u vezi sa temom.

– Izvolite ako vi imate neko pitanje. Ako nemate, hvala vam što ste bili na našoj konferenciji – kazao je dr Orlić dok je samouvereno odlazio iz prazne sale.

Odlazak dr Orlića, poslanika SNS, ispratio je širok kadar u kom se jasno vidi prazna sala u kojoj osim poslanika nema nikog.

Kao što je Orlić ranije stajao u „odbranu“ viših funkcionera svoje stranke, tako je i stranka u ovom slučaju stala iza njega, te je demantovala da je sala bila prazna ističući da su čak četiri novinara pratila obraćanje Vladimira Orlića u tom trenutku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari