Učesnici sastanka inicijative Otvoreni Balkan pozivaju EU da se pokrene prema regionu 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Učesnici današnjeg sastanka u Beogradu u okviru inicijative za saradnju Otvoreni Balkan potpisali su zajedničku izjavu „budućnost proširenja – pogled iz regiona“ u kojoj pozivaju Evropsku uniju da se pokrene prema tom regionu, ističući da je Zapadni Balkan posvećen evropskim vrednostima i spreman da napreduje ubrzanim tempom.

Izjavu su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i zamenik predsednika Vlade Severne Makedonije zadužen za evropska pitanja Nikola Dimitrov, preneto je iz predsedništva Srbije.

Zapadni Balkan je ponovio svoju i posvećenost regiona evropskim vrednostima i demokratskim principima, vladavini demokratije, osnovnim pravima i vladavini prava, ali upitni kapacitet EU da integriše nove članice, unutrašnje debate među državama članica EU i bilateralni odnosi ometaju stvarni napredak regiona ka EU, navodi se u izjavi.

Na papiru, dodaje se, politika proširenja ostaje aktivna, a u praksi postoji rastuće razočarenje među građanima regiona u pogledu EU perspektive.

Takođe se ukazuje da je kašnjenje u EU perspektivi isuviše koštalo region u političkom smislu i navodi se primer Severne Makedonije, čija vlada je trpela posledice zbog oslabljene perspektive evropskih integracija.

„Ova oslabljena perspektiva evropskih integracija preti da nas ostavi više dezintegrisanima nego ikad. Osećaj je zajednički širom regiona“, navodi se u izjavi i ukazuje da dok je put regiona ka Evropskoj uniji iskliznuo iz koloseka region ostaje posvećen dostizanju standarda EU.

Navodi se da region ne može da dozvoli da negativna spirala ugrozi njegovu budućnost i prosperitet.

„Evropska unija treba i mora da istraži sve puteve za bržu integraciju Zapadnog Balkana u periodu koji prethodi pristupanju, zajedno sa svojim obavezama za fazno pristupanje kako je definisano u novoj metodologiji,“ piše u izjavi.

U skladu sa tim bilo bi korisno na primer uključiti region u razvoj trgovinske i poreske politike Evropske unije, ili omogućiti da univerziteti budu uključeni u oblast visokog obrazovanja i istraživanja EU, da se daje podstrek poljoprivredi, ili istraži mogućnost učešća u Šengenu ili prosperitetne integracije u jedinstveno tržište EU.

Takvim merama mogao bi da se „spreči negativan uticaj na stabilizaciju i privredni učinak regiona“, navodi se i izražava uverenje da je u interesu Evropske unije da pomogne izgradnju i promociju sigurnog i prosperitetnog regiona.

U saopštenju se navodi da je vreme da se deluje i to odlučno i da države regiona ne mogu sebi priuštiti propuštene prilike, popustljivost i nedostatak odlučnosti da ostvare tu stratešku viziju.

U tom cilju su učesnici današnjeg sastanka ponovo su potvrdili odlučnost da produbljuju ekonomsku saradnju u okviru inicijative Otvoreni Balkan, nadograđujući se na agendu Berlinskog procesa i uz fokus na brzu i prilagođenu realizaciju.

Angažovali su svoje privredne komore i zadužili ih da pripreme detaljne smernice za realizaciju Memoranduma o razumevanju i saradnji na olakšanju uvoza i izvoza, koji je potpisan u Skoplju 29. jula, navodi se u izjavi.

Danas su odobrili detaljan plan sprovođenja mera o olakšavanju trgovine i zatražili od Regionalne privredne komore Zapadnog Balkana da dalje prati proces implementacije.

Takođe su odlučili da formiraju Međuministarski savet, koji će blisko sarađivati sa privrednim komorama na sprovođenju ovih mera.

„Zapadni Balkan je spreman da se pokrene ubrzanim tempom. Treba ići napred. Tako i Evropska unija treba da se pokrene – prema Zapadnom Balkanu. Ostanak u praznom hodu nije opcija“, navodi se u izjavi i pozivaju ostale strane u regionu da se pridruže.

„Otvoreni Balkan je otvoren“, zaključuje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari