Učinkovito bi bilo da se Vučić takmiči samo na predsedničkim izborima 1Foto: Screenshot N1

Najveću i jedinu potencijalno značajnu razliku za izborni rezultat bi činilo kada Aleksandar Vučić ne bi učestvovao na lokalnim i parlamentarnim izborima, odnosno kada bi se takmičio samo na predsedničkim i sveo funkcionerku kampanju na minum. Sve ostalo neće previše uticati, iako bi donekle otežalo kampanju SNS – ocenjuje za Danas Dušan Spasojević, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka, u odgovoru na pitanje kako komentariše odbijanje vladajuće stranke da se predstojeći izbori razdvoje, kao i uslov opozicije, tokom međunstranačkog dijaloga o izbornim uslovima, da lideri stranaka ne mogu da budu nosioci lista na lokalu.

List „Nova“ objavio je saznanja da u međustranačkom dijalogu bez prisustva Evropske unije o izbornim uslovima, za članove SNS nije dolazilo u obzir razdvajanje izbora i uslov da lideri stranaka ne mogu da budu nosioci lista na lokalu. Takođe, razdvajanje izbora je jedan od ključnih zahteva opozicije u okviru platforme za pregovore o izbormim uslovima i uz prisustvo EU. Taj zahtev, isto tako, ne podrazumeva samo razdvajanje izbora u smislu datuma održavanja samog procesa, već i zahtev da nosilac liste mora biti i kandidat na tim izbori na kojima je nosilac.

Dušan Spasojević ističe da bi razdvajanje izbora taktički pogodovalo opoziciji koja će se, prema njegovom mišljenju, sasvim očigledno teško ujediniti u jednu kolonu.

– Na beogradskim izborima je cenzus mali i neće biti rasipanja glasova, dok se na predsedničkim može primeniti model više kandidata uz podršku onom ko ode u drugi krug. Spajanje izbora na ovo dodaje dosta izazovno formiranje lista za republički parlament i komplikuje odnose unutar opozicije – zaključuje Dušan Spasojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari