Ugljanin: Ekstremiste organizuje vlast u Beogradu 1Foto: FoNet Dragan Antonić/Foto: Fonet Nenad Đorđević

Ponovo je superligaška fudbalska utakmica u Novom Pazaru dobila političke razmere. Nakon incidenata na nedeljnoj utakmici između Novog Pazara i Crvene zvezde, oglasili su se političari oprečnim stavovima ko stoji iza ekstremista.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin optužio je Vladu Srbije da „koristi fudbalske utakmice Novog Pazara i novopazarski stadion kao poligon za izliv mržnje i neprijateljstva prema Bošnjacima“.

„Na zadnje dvije utakmice sa FK Crvenom zvezdom u Novom Pazaru 22. marta i 28. avgusta, u pratnji jakih policijskih snaga MUP-a Srbije sa punom ratnom opremom dovedeni su naoružani četnici sa svojom fašističkom ikonografijom u svojstvu navijača FK Crvene zvezde. U oba navrata su „navijači „Crvene zvezde u toku utakmice u Novom Pazaru isticali transparente sa likom Draže Mihailovića, Ratka Mladića i drugih zločinaca koji su provodili genocid nad Bošnjacima i skandirali genocidne prijetnje Bošnjacima Sandžaka, „oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice“… Ove utakmice su drastičan primjer izliva nacionalne, vjerske i rasne mržnje srpskih ekstremista prema Bošnjacima Sandžaka. Našu zabrinutost pojačava činjenica da nijedan od srpskih medija nije objavio ta zlodjela.

Također, nadlježni državni organi su pokazali otvorenu podršku takvom veliko-srpskom šovinizmu prema Bošnjacima Sandžaka jer nisu postupili u skladu sa svojim ovlašćenjima da zaštite Ustav i zakon ni u jednom od ovih slučajeva. U isto vrijeme, velike policijske snage sa punom ratnom opremom su blokirale širi dio grada oko stadiona, čime je više od deset sati uskraćeno osnovno ustavno pravo slobode kretanja građana Novog Pazara. Ja sam u svojstvu predsjednika parlamentarne stranke SDA Sandžaka ukazao premijeru Vučiću na takve događaje od 22. marta, međutim sve se isto juče ponovilo u Novom Pazaru“, navodi se u pisanoj izjavi Ugljanina.

„Prema tome, ovi šovinisti koji su organizovano dovedeni uz pratnju jakih policijskih snaga MUP-a Srbije, na utakmicu u Novi Pazar da prijete Bošnjacima tokom utakmice, da vrijeđaju Bošnjake po rasnoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi, ne mogu se staviti pod pojam huligani. Sve ovo predstavlja očigledan sadistički izliv nacionalne mržnje i neprijateljstva vladajućeg srpskog režima prema Bošnjacima. Obzirom na sve ovo SDA Sandžaka, će pokrenuti postupak da se utakmice sa FK Crvenom zvezdom i drugim klubovima čiji se navijači šovinistički odnose prema Bošnjacima održavaju izvan sandžačkih opština i gradova u kojima tradicionalno žive Bošnjaci. Ovi fudbalski klubovi očigledno predstavljaju vrlo efikasne izvršne organe Vlade R. Srbije. Očigledno je da je FK Crvena zvezda Vučićev klub, a FK Novi Pazar LJajićev klub“, tvrdi Ugljanin.

Incident je osudio i narodni poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) Muamer Zukorlić uz tvrdnju da zna ko stoji iza toga „jer godinama upozorava da je FK Novi Pazar jedan od centara organizovanog kriminala, a huligani koji prave incidente su pod kontrolom gradske uprave. Kada su u dobrim odnosima, sve je u redu, a čim dođe do nekih trzavica, eto problema. Bez raskidanja te veze svaka druga priča je demagogija“. Zukorlić smatra da je zbog toga potrebno da se stvori „nacionalni front borbe protiv huligana“.

Utakmica sedmog kola između Novog Pazara i Crvene zvezde završena je pobedom gostujućeg tima 4:1. Obeležio ju je incident, kada je prekinuta u drugom poluvremenu na dvadesetak minuta zbog nereda na tribinama. Domaći navijači skandirali su, između ostalog, „Kosovo je pored Srbije“. Prekjuče se oglasio i lider SDPS i ministar u Vladi Rasim LJajić rekavši da je navijanje postalo vrsta biznisa i da FK Novi Pazar treba da se ogradi od navijača reketaša.

Nakon prekjučerašnjeg sastanka sa diplomatskim korom incidente je osudio i premijer Aleksandar Vučić najavljujući da će uskoro ići u Novi Pazar da razgovara i sa Bošnjacima i sa Srbima.

Zvezda: Politika nije za tribine

„FK Novi Pazar je poslužio kao poligon za promociju nacionalizma i šovinizma, a činjenica da je u elitnom rangu našeg fudbala, omogućava da se poruke takve sadržine glasno čuju. Jasno je istaknuto svim aktima svetske, evropske i naše kuće fudbala da politici nema mesta na tribinama“, navodi se u saopštenju Crvene zvezde.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

45 reagovanja na “Ugljanin: Ekstremiste organizuje vlast u Beogradu”

  1. Potpuna je istina da vlasti iz Beograda stoje kriminalnih hordi. Potpuna istina je da su vlasti iz Beograda ove necivilizovane grupe najnižih pobuda uspele da podmetnu kao tzv "navijačke grupe", smišljena zloupotreba popularnosti, pre svega, Crvene Zvezde, a zatim Partizana. Danas su na vlasti začetnici ideje, tvorci paravojnih, krvoločnih hordi, začetnici ratova devedesetih, podela po najnižim, praistorijskim linijama religije i nacije. Religija i nacija – karte u rukama zlotvora.

  2. razumem strah i nelagodnost koju osecaju muslimani ali ne moze se huliganstvo pripisati drzavi. Sta onda reci za engleske, ruske, turske navijace? A ni muslimani nisu tako jadni i naivni kad organizuju svoje pro-turske manifestacije. Ugljaninene, to je dvosmerna ulica! Prestanite sa separatismom i integrisite se u drzavu u kojoj zivite. Zapamti, Srbin nije sinonim za pravoslavca! Srbin moze biti i jeste i musliman i katolik i ateista i stagod vec.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.