Ugljanin: Primili smo peticiju od 4.148 potpisa, ne postoji zakonski okvir o referendumu 1Ugljanin (u sredini); foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Predsedavajući Skupštine Opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin potvrdio je za Kosovo onlajn da je danas u 13 časova od inicijativne grupe građana primio peticiju za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića i da će u naredna tri dana peticiju dostaviti Centralnoj izbornoj komisiji na verifikaciju.

„Danas je inicijativna grupa za prikupljanje peticiji za smenu gradonačelnika u 13 časova predala listu sa potpisima, u skladu sa zakonskim administrativnim uputstvom. Mi smo prihvatili takav zahtev i peticiju. Oni su napravili zapisnik i mi smo kao Skupština opštine Severna Mitrovica napravili zapisnik primopredaje peticije i sve je proteklo u najboljem redu“, kazao je Ugljanin.

On je napomenuo da u okviru njihovog zapisnika stoji kada je započeta i završena peticija, a prikupljeno je 4.148 potpisa.

„To znači da je veći broj od 20 procenata. Mi smo odmah nakon toga obavestili Ministarstvo lokalne samouprave i Centralnu izbornu komisiju da smo peticiju primili od inicijativne grupe i opšte je poznato da je zakonski rok od tri da se dostavi peticija CIK-u, koju ću ja kao predsedavajući naravno i završiti“, istakao je on.

Naš sagovornik je naveo da što se tiče prikupljanja tih 20 procenata, odnosno 3.640 potpisa, taj korak završen.

„Dalji koraci su sigurno da CIK mora da izvrši verifikaciju ovih potpisa i uputiti većim instancama za prikupljanje potpisa ili raspisivanje referenduma od 50 procenata i jedan glas. S obzirom na poteškoće koje već zakonski okvir ima, ne postoji zakonski okvir o referendumu, sigurno da će CIK dostaviti Skupštini Republike Kosova na glasanje Zakona o referendumu, i onda ide potpis predsednice Republike Kosova, pa onda raspisivanje izbora i referendumom smena gradonačelnika“, kazao je Ugljanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari