Ugljanin: SDA Sandžaka samostalno učestvuje na izborima 1Foto: SDA

SDA Sandžaka će samostalno učestvovati na republičkim i lokalnim izborima u Novom Pazaru, potvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare predsednik te partije Sulejman Ugljanin.

Ugljanin je rekao da na predstojećim izborima očekuje veću podršku negó devedesetih godina, jer “ima jasne i poznate ciljeve od devedesetih do danas, program i sposobne, kompetentne i kvalitetne ljude za njihovo ostvarenje”.

Ponovio je da se njegova partija zalaže za očuvanje i unapređenje prava Bošnjaka, uspostavljanje pravne države Srbije, punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji i NATO paktu, kao i rešavanje svih političkih i teritorijalnih sporova mirnim putem.

Ugljanin je pojasnio da SDA Sandžaka i Stranka pravde i pomirenja (SPP) nemaju zajedničku listu za parlamentarne izbore, jer im je iz te partije rečeno “da nemaju nameru da razgovaraju o zajedničkom izlasku sa Bošnjacima, već da imaju druge aranžmane”.

– Nesaradnja bošnjačkih stranaka cepa bošnjačko biračko telo i time najviše dobija režim u Beogradu, a gube građani Sandžaka – ocenio je predsednik SDA Sandžaka i dodao da “kandidovanje na listi velikih državotvornih srpskih stranaka ili ulazak u koaliciju sa njima, sećanjima te stranke koriste bošnjačke glasove, cepaju i umanjuju bošnjački politički kapacitet i staju u službu vladajućeg režima, na štetu građana Sandžaka i Bošnjaka. Svi režimi su prošli i odneli sa sobom ono što su im pljačkaši svog naroda davali”.

Naglasio je da je Vlada Srbije nezakonito formirala Privremeni organ Novog Pazara, koje nema legitimitet, jer nema predstavnika SDA Sandžaka “iako su treća, po veličini, odbornička grupa u Skupštini grada”.

Zbog toga je ta stranka, protiv Vlade Srbije podnela tužbu Upravnom sudu, Povereniku za zaštitu ravnopravnosti pritužbu za diskriminaciju, a predsedniku Privremenog organa Nihatu Biševcu zahtev da se obrati Vladi Srbije i zatraži da, u tom organu, budu i predstavnici SDA Sandžaka.

Da SDA i SPP neće biti na zajedničkoj listi za parlamentarne izbore, jasno je od početka. Njihov sporazum o saradnji, iz decembra prošle godine, odrazio se samo na formiranje većine u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV).

Najave, od pre desetak meseci, da će u sandžačkim opštinama, gde su Bošnjaci većina, formirati stabilne lokalne skupštine, ostale su samo neispunjena namera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari