"Ujedinjeni" će na sednici Skupštine tražiti da evropski predlog za Kosovo bude javan 1Foto: Beta/European Council (arhiva)

Generalni sekretar Stranke slobode i pravde (SSP) Peđa Mitrović izjavio je da se ne može voditi debata o evropskom planu za Kosovo, odnosno dokumentu o kojem ne znamo ništa i najavio da će SSP i poslanički klub „Ujedinjeni“ tražiti na sednici Skupštine Srbije da Sporazum bude javan, saopšteno je danas.

„Potrebno je da znamo koje su posledice sankcija, u kom formatu dalje pregovaramo“, rekao je Mitrović u „Utisku nedelje“.

On je podsetio da je SSP pre šest meseci predložio da se formira skupštinsko telo, u koje će biti uključene SPC, SANU, akademska zajednica, sve parlemantarne stranke, koje bi dalo okvir za one koje pregovaraju o Kosovu, ali je taj predlog odbijen.

„Sporazum se nudi Srbiji, ne Vučiću. Posledice koje iz njega slede nisu po Vučića nego po Srbiju. Možemo ostati po strani i govoriti ‘sam je sve radio, sad sam neka se snalazi’, ali će cenu posledica platiti ne on, nego cela zemlja. Deset godina se pregovaralo tajno, predsednik duguje mnogo odgovora građanima i povodom sporazuma i pretnje sankcijama“, rekao je Mitrović.

Prema njegovim rečima, pružanje podrške u pregovorima ne znači podršku Vučiću nego Srbiji, ali mi u tom procesu diskusije moramo da učestvujemo, ne možemo ostati po strani.

On je ocenio da su „pitanje sankcija Rusiji i pitanje Kosova dve nevezane teme, ali bitne dve spoljnopolitičke teme koje se tiču Srbije i njenog pravca u budućnosti“.

„Pitanje da li smo sebi otežali političku poziciju u pregovorima o Kosovu po pitanju sankcija Rusiji – jesmo, jedina smo zemlja u Evropi koja nije uvela deo sankcija Rusiji, a to je za Evropu prvorazredno političko pitanje na koje ne gledaju blagonaklono“, rekao je Mitrović.

On smatra da „Srbija već sada na međunarodnom tržištu plaća visoku cenu zbog političkih prilika u zemlji“.

„Investitori su primarno motivisani subvenciijama koje imaju ovde i zavisni su od njih, imamo neuređen politički sistem, pravosudni sistem, a kada na to dodate i situaciju u kojoj se Srbija ne usaglašava sa politikom EU, za investitore je jasan znak da po pitanju ulaganja u takvu zemlju treba da budu oprezni“. kazao je Mitrović.

Mitrović je ukazao da se neće desiti kao u Rusiji da se investitori i velike kompanije povuku preko noći, jer je Rusija napala suverenu državu, ali hoće proces postepenog smanjenja inetersovanja investitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari