Ukinuto stanje najviše borbene gotovosti Vojske Srbije 1Foto: FoNet/Vojska Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku da ukine stanje najviše borbene gotovosti vojske Srbije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije, Vučić je rano jutros u skladu sa ovlašćenjima dostavio ministru odbrane Aleksandru Vulinu i načelniku Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovniku Milanu Mojsiloviću naređenje o „dezangažovanju snaga za hitno i brzo reagovanje“.

„Vojska Srbije u saradnji sa ostalim bezbednosnim strukturama u skladu sa naređenjem Vrhovnog komandanta i dalje prati bezbednosnu situaciju i spremna je da u svakom trenutku zaštiti svoju državu i sve naše građane bez obzira gde žive“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vučić koji je i vrhovni komandant Vojske RS naredio je da se vojska stavi u stanje najviše borbene gotovosti pošto je u subotu, 29. septembra predsednik Kosova Hašim Tači posetio jezero Gazivode.

Vučić je optužio vlasti u Prištini da su posetom kosovskog predsednika jezeru Gazivode prekršili Briselski i Kumanovski sporazum, kao i rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija, naglašavajući da je ulaskom specijalnih jedinica na sever Kosova ugrožen i napadnut mir.

Policija Kosova je u subotu saopštila da je bila u pratnji predsednika Tačija tokom njegove posete Brnjaku i Gazivodama sa svojim „relevantnim jedinicama“. Policija se, kako su naveli, pobrinula za bezbednost svih tokom posete ove delegacije.

Tači je prisutnim novinarima na Gazivodama kazao da je ovo bila rutinska poseta u sklopu njegovog rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari