"Ukoliko Milatović bude uspeo da se odupre toksičnom zagrljaju Vučićevog režima, biće uspešan": Nova era u Crnoj Gori obećava i bolje odnose sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Početak nove ere u Crnoj Gori i pobeda Jakova Milatovića zasigurno će relaksirati odnose između Srbije i Crne Gore. Doprineće i boljim međunacionalnim odnosima unutar Crne Gore, ali ne znači da će odnosi dve zemlje preko noći postati idilični. Da bi zaista došlo do poboljšanja odnosa potrebno je i da Srbija sada pošalje jasan signal da će Crnu Goru tretirati jednako i ravnopravno, slažu se uglavnom sagovornici Danasa.

Oni ističu da je Milatović, pobednik crnogorskih predsedničkih izbora, već u noći izbora rekao da želi najbolje moguće odnose sa Srbijom i ostaim zemljama Zapadnog Balkana, a da je Vučić danas poručio da se nada da će Milatović odmah nakon inauguracije u maju prvo posetiti Srbiju.

Podsećaju i da su se slične poruke iz Srbije čule i nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2020. godine, ali i da pored toga tretman tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića nije bio na diplomatskom nivou.

Samo da Milatović ne doživi sudbinu Krivokapića

Sagovonici Danasa očekuju da se scenario sa Krivokapićem neće ponoviti. Ima i onih koji navode da će Milatović, kao umereni prosrpski kandidat sigurno biti tretiran drugačije, jer je zahvaljujući vlastima u Bogradu došao do pobede.Bez obzira što zvanični Beograd tvrdi da se nije mešao u izbore susedne Crne Gore.

„Milatovićeva pobeda, u najmanju ruku će relaksirati odnose Crne Gore i Srbije, baš kao što se nadam da će doprineti i boljim međunacionalnim odnosima unutar same Crne Gore. Daleko od toga da će sada najednom sve postati idilično – naravno da neće. Ali neće biti ni onog sistematskog trovanja, antisrpske kampanje i politike konflikta na kojima je, naročito poslednjih desetak godina, Đukanović bazirao svoju vladavinu“, kaže Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli za Danas.

On, ipak, napominje da nekih spektakularnih spoljnopolitičkih zaokreta (NATO, EU, Kosovo) neće biti i nije ih realno očekivati, mada će pojedini politički krugovi u obe zemlje, iz svojih razloga podsticati takva očekivanja i glasine.

 

„Ali, kao što rekoh, verujem da će odnosi Podgorice i Beograda biti bolji i manje opterećeni nego ranije. Verujem da će Crna Gora ubuduće biti otvorenija prema „Otvorenom Balkanu“ i da svakako više neće biti u prvim redovima raznih antisrpskih inicijativa u regionu. Kao što se nadam da će i Beograd, odnosno Vučić i njegova medijska mašinerija, biti bar malo pametniji, odnosno blaži i benevolentniji prema Milatoviću, nego što su bili prema Zdravku Krivokapiću i Mitropolitu Amfilohiju“, ocenjuje naš sagovornik.

I dr Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka, smatra da je izbor Milatovića inicijalno pozitivan impuls za bilateralne odnose.

„Đukanović je Srbiju predstavljao kao pretnju, a Milatović kao državu sa kojom je Crna Gora najbliže povezana. Najavljuje i podršku Otvorenom Balkanu, a izgradio je i dobre odnose sa predstavnicima partija sa srpskim predznakom u Crnoj Gori“, napominje Krstić.

Međutim, kako kaže, da bi do poboljšanja zaista i došlo, potrebno je i da Srbija sada pošalje jasan signal da će Crnu Goru tretirati jednako i ravnopravno. Podseća i da spoljnu politiku u Crnoj Gori određuje Vlada, a ne predsednik, pa će i rezultati parlamentarnih izbora u junu biti još važniji za dinamiku odnosa u čitavom regionu.

„S obzirom na niz istorijskih, kulturoloških, geografskih i ekonomskih okolnisti, bilo bi logično da odnosi Srbije i Crne Gore budu bliski i prijateljski. To podrazumeva da naši političari shvate da je Crna Gora nezavisna država koja ima pravo da vodi samostalnu politiku i da postane deo EU. Imam utisak da su Milatovićeve proevropske ambicije iskrene, za razliku od Vučićevih. Ukoliko mladi predsednik Crne Gore bude uspeo da se odupre toksičnom zagrljaju Vučićevog režima, biće uspešan, a biće uspešna i zemlja na čijem je čelu“, napominje za Danas Bojan Pajtić .

U svakom slučaju,kako kaže, pokazalo se da je demokratski potencijal susedne države neuporedivo veći nego naš i preostaje samo da se nadamo da je virus pluralizma zarazan.

Važno je da politika ne bude prepreka već podrška razvoju biznisa

Srdan Kosović, glavni urednik novina i portala Vijesti, ne misli da će se odnosi Srbije i Crne Gore, automatski normalizovati odlaskom Đukanovića. Ipak, postoji mnogo signala da će ti odnosi biti značajno bolji i relaksiranji.

„Đukanović je 20 godina predstavljao svoj opstanak na vlasti kao uslov za opstanak države i najvažnija konstanta u tom narativu je bilo pitanje odnosa sa Srbijom. Mislim da Milatović to neće raditi i da će to izvjesno uticati na rekalsiranije odnosa. Istina, treba se sjetiti kakav je odnos zvanični Beograd imao prema vladi Zdravka Krivokapića, u kojoj je Milatović bio jedan od istaknutijih ministara. S druge strane, Milatović preuzima, iako važnu simbolički, u suštini ceremonijalnu funkciju, a i ne protivi se inicijativi Otvoreni Balkan koju protežira Vučić“, ističe Kosović.

Iz crnogorske vlade za Danas poručuju da je ekonomska saradnja Srbije i Crne Gore na visokom nivou. Prisutan je stalni uspon bilateralnih odnosa, ali treba još više pažnje posvetiti privrednoj saradnji u obostranom interesu. Srbija je glavni partner Crne Gore i u izvozu i u uvozu, a i Srbiji je Crna Gora po izvozu svojih proizvoda među najznačajnijim partnerima. Robna razmena između Srbije i Crne Gore je slobodna, bez plaćanja carina na proizvode sa poreklom iz ovih zemalja.

Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, kaže za Danas daSrbija i Crna Gora imaju najintezivniju ekonomsku saradnju pa je samim tim i sa tog stanovišta važno da politika ne bude prepreka već podrška razvoju biznisa.

„Nadamo se da će izbor gospodina Milatovića značiti nastavak politike Vlade Crne Gore da imamo najbolje odnose sa našim komšijama. Jakov Milatović je čovjek za koga vjerujem da ovo vrlo dobro zna jer je bio na mojoj poziciji ministra ekonomije i da će uraditi sve da odnosi naše dvije države budu harmonični“, navodi Đurović.

Bivša ministarka energetike u Vladi Srbije Zorana Mihajlović napominje da je i Crnoj Gori i Srbiji mesto u Evropskoj uniji i Zapadu o da zato veruje da je moguća mnogo bolja saradnja između ove dve države.

Prema njenim rečima izborom Jakova Milatovića za predsednika, građani su poslali jasnu poruku, da prošlost, korupcija, zastoji i zatvaranje nisu opcija i da su privredni razvoj, nova radna mesta i ostanak ljudi na ovim prostorima mogući.

„Samo u zajedništvu svih u regionu, i zajedničkom putu ka EU. Zato verujem da je njegova pobeda i poruka da teme koje nas razdvajaju nikome ne donose dobro, i da samo u kvalitetnijoj saradnji privrednoj, ekonomskoj, kulturnoj možemo svi uspeti. To traži puno rada onih koji vode i CG i Srbiju, ali je to jedini put da ovaj prostor ne bude prostor pustih država, već prostor okrenut mladima i razvoju“, ističe Mihajlovićeva koja je među prvima iz Srbije čestitala Milatoviću pobedu.

 

Više nema ni političke ni vrednosne razlike dva režima

Za razliku od ostalih Danasovih sagovornika, koji ne kriju zadovoljtsvo što je došlo do promene u vrhu Crne Gore, Balša Božović, predsednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije ne deli njihovo mišljenje.

„Pobeda populiste Jakova Milatovića u Crnoj Gori naišla je na gromoglasno oduševljenje u Srbiji. Zasto? Kako je moguće da su Milatovićevu pobedu na predsedničkim izborima u Crnoj Gori slavili Šeselj, Raković, Milica Zavetnica, srpska pravoslavna crkva zajedno sa takozvanim evropskim delom srpske opozicije i nemalim brojem vedeta beogradskog civilnog sektora i kruga dvojke? Vučićev režim se podrazumeva u slavlju, jer je bio uključen aktivno u kampanju“, ističe Božović.

On postavlja pitanje šta to govori o nama i da li je takva situacija postojala nekada u istoriji i koliko je bliska takozvanom narodnom jedinstvu antibirokratske revolucije sa kraja ‘80 .

„Pošto se Crna Gora, nekadašnji front runner u evropskim integracijama, poslednje dve i po godine spoljno politički upodobila Srbiji, te joj je kao i Srbiji mnogo važniji Balkan od evropske unije, očekujem da će i odnosi biti bolji nego što su bili. Više nema ni političkih ni vrednosnih razlika između dva režima. Sada smo svi na istom. Srbija više nije sama u svojim lutanjima. Od sada ćemo lutati zajedno, kao nekad“, zaključuje Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari