"Ulica bira ako nemate demokratske izbore": Rajić i Škero o prilogu Mala Krsna 1Foto: Printscreen N1

Ne može uopšte govoriti o izborima dokle god se dešavaju migracije birača i dok imamo igranke sa biračkim spiskovima, rekao je advokat Jovan Rajić povodom priloga N1 o građanima iz Male Krsne koji su došli da prijave prebivalište u Beogradu i za to navodno dobili po 2.000 dinara.

Stalno čujemo tu floskulu ‘fer i pošteni izbori’. Izbori, ako postoje, onda su fer i pošteni. Ako nisu fer i pošteni, onda izbora nema, onda su fiktivni“, rekao je Rajić u gostovanju na televiziji N1.

Bivša predsednica Vrhovnog suda i članica CEPRIS Vida Petrović Škero ukazuje da je ono što je viđeno u prilogu N1 „dokaz da očigledno ne postoji volja da se bilo šta popravi, izbori još nisu ni raspisani, a mi smo se susreli s događajima iz ovog snimka“.

Dodaje da nismo čuli da su reagovali, policija i tužilaštvo.

„Nismo čuli da je nadležni MUP izvršio nadzor, zakon to sve predviđa, ali se on ne primenjuju. Ni zaštitnik građana ne vrši nikakve radnje. Osećam se veoma poniženo gledajući ovo, ja ne mogu da ostvarim svoje pravo ako su izbori lažirani“, ističe ona.

Rajić ukazuje da nije problem što državljani Srbije koji imaju prebivalište u nekim drugim zemljama glasaju na parlamentarnim izborima, problem je što glasaju na izborima u Beogradu.

„To je nezakonito. Čitava glava Krivičnog zakonika govori o krivičnim delima protiv izbornog prava, to su sve krivična dela za koja je zaprećena i kazna zatvora. Ovi ljudi, bojim se da nisu svesni da vrše krivična dela, to je kao da uđete u dvorište kod komšije i ukradete bicikl, što verujem da oni nikad ne bi uradili“, navodi Rajić.

Petrović Škero podseća da na lokalnim izborima učestvuje svaki građanin koji ima državljanstvo Srbije i prebivalište na toj teritoriji gde se vrši glasanje.

„Birački spisak ima grešaka, ali on u ovakvom inženjeringu nema grešaka. Problem nastaje u MUP koji je nadležan da izvrši prijavu prebivališta, da izvrši promenu istog. Da bi se izvršio upis u MUP, službenik MUP mora da izvrši određene promene – a uslovi su ugovor o vlasništvu ili ugovor o zakupu stana ili neki drugi osnov. Ako se radi o ugovoru o zakupu, vlasnik zakupljenog stana mora da dođe zajedno sa onim ko prijavljuje prebivalište u MUP“, pojašnjava ona i dodaje da smo na prethodnim izborima, kako je ukazala organizacija CRTA, imali hiljade prijava na mestima koja nisu bila stanovi.

Na pitanje kako tome može da se stane na put, Rajić navodi da postoji nešto što se zove prirodno pravo na pobunu.

„Ne dopada mi se što su previše oči uprte u Brisel u evropske institucije, mi očekujemo da nam EU donese rešenje i demokratiju. Pitanje je koja je naša potreba za demokratijom, da li postoji kritična masa“, kaže Rajić.

Dodaje da ako nemate normalne demokratske izbore, „onda bira ulica“.

Škero konstatuje da je narod umoran od protesta, „protestujemo zbog svega i svačega“, ali narod treba da vrši neke svoje dužnosti.

„‘Ajde da organizujemo narod da zaspe MUP, ombudsmana, zahtevima za nadzor – ko se upisao i s kojim razlogom (za promenu prebivališta). Zakon propisuje da MUP mora da izvrši nadzor. Ovako izaći na izbore postaje sasvim besmisleno“, ukazuje ona.

I Rajić se slaže da na ovakve izbore ponove ne vredi ići.

„Kao što smo prošli put imali uvoženje birača, sada ćemo imati unutrašnju trgovinu. Pre izbornog dana (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić zna svuda rezultate lokalnih izbora. Oni tačno namaknu onoliko birača i sele ih tamo gde je potrebno i koliko je potrebno za pobedu. Oni znaju koliko gde treba da premeste i koliko će kasnije moći da kupe da bi tamo formirali vlast“, navodi Rajić i podseća da posle prošlih izbora nigde nije promenjena vlast.

Na pitanje da li misli, kao što je predložio predsednik SSP Dragan Đilas, da treba doneti leks specijalis pred naredne izbore, ona kaže da je to dobro rešenje u ovom slučaju i da njime treba da se reguliše da godinu dana ne možete da glasate ako ste promenili prebivalište.

„On mora da se donese odmah i da mu se oroči vreme. Manipulacija, inženjering, ukazuje da moraš da napraviš nešto hitno, što će odmah da se primeni, jer u suprotnom nemamo ništa od izbora. Treba da pozovemo građane – nemojte da glasate jer ovo je katastrofa“, poručuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari