Unapređenje odbrambene saradnje s Francuskom: Stefanović se sastao sa Sebastijanom Lekornuom 1Foto: Ministarstvo odbrane (mod.gov.rs)

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji boravi u višednevnoj zvaničnoj poseti Francuskoj, sastao se u Parizu s francuskim ministrom vojske Sebastijanom Lekornuom, s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje u oblasti odbrane između dveju zemalja.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Stefanović je izrazio zadovoljstvo nivoom do sada ostvarene saradnje, ocenjujući da je ona sadržajna i intenzivna, posebno u vojnoekonomskoj i vojnotehničkoj oblasti.

Kako je rekao, Srbija u Francuskoj vidi pouzdanog partnera u ovom segmentu, što potvrđuje i tehničko-tehnološki obuhvat zaključenih ugovora u proteklom periodu, kao i prisustvo kompanija srpske vojne industrije na Međunarodnom sajmu vojne tehnike “Eurosatory 2022“, koji se trenutno održava u Parizu.

On je istakao da je Srbija opredeljena da nastavi da razvija i unapređuje saradnju s drugim državama i partnerima u oblasti odbrane u skladu sa sopstvenim interesima, a u cilju jačanja nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti.

Unapređenje odbrambene saradnje s Francuskom, u skladu sa jačanjem ukupnih bilateralnih odnosa dveju zemalja, koji idu konstantno uzlaznom putanjom zahvaljujući prijateljskom odnosu dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, svakako je jedan od prioriteta, naveo je Stefanović.

Kako je istakao, tome svakako doprinose i međusobne posete visokog nivoa i neposredni razgovori, te je uputio poziv francuskom kolegi za zvaničnu posetu Republici Srbiji.

Ministar je i ovom prilikom zahvalio Francuskoj na snažnoj podršci Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, koje je njen spoljnopolitički prioritet i strateško opredeljenje.

Ministar vojske Francuske Sebastijan Lekornu poželeo je dobrodošlicu Stefanoviću i preneo zadovoljstvo zbog razvijenih odnosa dveju zemalja, kao i uverenje da će u narednom periodu doći do daljeg jačanja saradnje dva ministarstva.

On je potvrdio podršku Francuske Srbiji na putu evropskih integracija i preneo da ceni njene napore na očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Ministar Lekornu istakao je i da će Ministarstvo odbrane Francuske podržati sve dogovore i sporazume koje Ministarstvo odbrane Srbije postigne sa francuskim kompanijama odbrambene industrije.

Sastanak s ministrom Stefanovićem je među prvim bilateralnim susretima koje je francuski ministar Lekornu imao od nedavnog preuzimanja dužnosti ministra vojske Republike Francuske, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari