"Uobičajeni prostakluk vlasti, osnaživanje patriotskog imidža, težak kompleks": Kako sagovornici Danasa vide Vučićev odgovor Ponošu? 1foto FoNet Milica Vučković; FoNet/ Branko Vučković

U odgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića na navode predsednika pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravka Ponoša u vezi troškova koje iziskuje 5000 specijalaca u Vojsci Srbije, sagovornici Danasa vide „uobičajeni prostakluk vlasti u javnom obraćanju“, osnaživanje patriotskog imidža predsednika Republike, ali „težak kompleks“ koji navodno „Vučić ima od Ponoša“.

Prvo je Ponoš na Tviteru prokomentarisao da „niko u Evropi nema 5.000 specijalaca, a Srbija nema ni potencijal za tu vođinu glupost“, te dodao da je to „em glupo, em ne radi“. Ovaj tvit naišao je na reakciju predsednika Srbije koji je ovom opozicionaru direktno iz Abu Dabija preko programa TV Pink poručio da je slagao, da bi mu onda predsednik pokreta SRCE odgovorio uz računsku operacijua.

– Vučić me i večeras proziva iz UAE, nije mu jasno otkud mi da treba preko 500M€ godišnje za 5K specijalaca uz obećanu platu 3K€. Evo da mu objasnim:
(5000x3000x12)x1,56=281M€ personalni troškovi. Operativni još bar toliko, nek mu objasne. On izračunao 110M€ za sve. Ajd u školu!, napisao je Ponoš.

Samostalni narodni poslanik Aleksandar Olenik reči kritike nalazi i za Zdravka Ponoša.

– Konkurs za specijalce, najavljena kupovina oružja ali i obračun troškova gospodina Ponoša su primeri političkog marketinga koji će nas skupo koštati. Jedini način da obezbedimo stvarni mir i razvoj je članstvo Srbije u NATO. Sve ostalo su procenti u trgovini oružjem ali i uobičajni prostakluk vlasti u javnom obraćanju, navodi Olenik.

Aleksandar Olenik
foto FoNet Zoran Mrđa

Olenikov kolega iz skupštinskih kluba, potpredsednik Nove demokratske stranke Srbije Predrag Marsenić kaže da „po pravilu“ izjave drugih opozicionih predstavnika ne komentarišu, pa tako ni Ponoševe tvitove.

– Novi DSS je dosledan u stavu da podržava sve odluke koje vode jačanju Vojske Srbije, bez obzira da li je reč o kupovini opreme i naoružanja ili poboljšanju materijalnog položaja njenih pripadnika. Međutim, imam utisak da ovakve najave i odluke predsednika Srbije imaju za cilj osnaživanje njegovog patriotskog imidža koji je narušen najavom da je „spreman da prihvati koncept i da radi na implementaciji „francusko nemačkog predloga“ kojim bi Srbija priznala secesiju Kosova i Metohije, kaže Marsenić.

Postavlja pitanje zašto je Srbiji potrebna vojska ako je režim, kako kaže, spreman dobrovoljno da se odrekne teritorije i građane prepusti „teroru Kurtija ili nekog drugog albanskog političara“.

"Uobičajeni prostakluk vlasti, osnaživanje patriotskog imidža, težak kompleks": Kako sagovornici Danasa vide Vučićev odgovor Ponošu? 2
Predrag Marsenić, Foto: Danas

 

Da Vučić „ima težak kompleks od Ponoša“ smatra predsednik vanparlamentarne stranke Narodni slobodarski pokret Miroslav Parović, koji kao uzrok navodnog Vučićevog osećaja vidi to što je Ponoš za svoje delo dobio orden.

„Vučić ima težak kompleks od Ponoša jer za razliku od njega koji je Srbiju oduvek branio na rečima, a na delu pljačkao, general je malo pričao ali je za delo dobio orden od države Srbije. Sa druge strane, jasno je da se priča o vojsci koristi kao dimna zavesa za potpisivanje sporazuma sa Kosovom i Vučić je osetljiv kada neko tu njegovu maglu razbistri da narod razume“, kaže Parović.

"Uobičajeni prostakluk vlasti, osnaživanje patriotskog imidža, težak kompleks": Kako sagovornici Danasa vide Vučićev odgovor Ponošu? 3
foto FoNet/Aleksandar Barda

Smatra i da je predsednik Vučić „posebno kivan na generale poput Ponoša ili Momira Stojanovića“, jer, kako smatra, Vučić zna da bi glas tih ljudi mogao da nadglasa „ove njegove (Vučićeve, prim.nov) plaćenike i klimoglavce koji stoje mirno i slušaju kako im Željko Mitrović diktira vojnu strategiju i prodaje dronove-igračke napravljene u studiju Pinka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari