Uredniku Srbin.info u pritvoru ugrožena ljudska prava, tvrde njegov brat i branilac 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Uredniku medijske kuće Srbin.info Dejanu Petru Zlatanoviću, koji je jedan od organizatora sretenjskog skupa kod Predsedništva, u pritvoru ugrožena su ljudska prava, istakli su na konferenciji u Press centru UNS-a, u Beogradu, njegov brat Predrag Zlatanović i branilac Luka Bralić.

Protiv Zlatanovića danas je  Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu podnelo optužni predlog zbog sumnje da su sredinom februara ove godine pozivali građane Republike Srbije na nasilno svrgavanje predsednika Republike Srbije.

Saopštenje VJT objavljeno je nakon što je počela konferencija, tako da su njeni učesnici govorili o krivičnoj prijavi, a ne o optužnom predlogu.

Advokat Bralić krivičnu prijavu ocenio je kao „politički tekst u kome se vrši analiza izjava Zlatanovića i (Damnjana) Kneževića“ i dodao kako smatra da „sud time pokušava da izvrši kriminalizaciju legitimne političke delatnosti“.

Napomenuo je da se tužilac protivi zahtevu da se pritvot Zlatanoviću preinači u kućni pritvor, iako su, kaže, svi svedoci saslušani čime je otpao argument mogućeg uticaja na svedoke.

Takođe, Bralić je napomenuo da i dalje nije od strane tužilaštva nije odgovoreno na zahtev Udruženja novinara Srbije za posetu Zlatanoviću.

O ugrožavanju verskih i zdravstvenih prava govorio je Predrag Zlatanović, koji je naveo da njegovom bratu i uredniku Srbin.info nije omogućeno korišćenje medicinske strunjače koja mu je neophodna zbog fizikalne terapije.

Naime, objašnjava Predrag Zlatanović, njegov brat je osoba sa invaliditetom, usled čega mu je neophodan i veći nadzor lekara, te rekao da mu se ne dozvoljava dolazak sveštenika, kao ni pristup biblioteci.

Brat optuženog Zlatanovića kritikovao je tužilaštvo i zbog „sporog protoka informacija“, te naveo da je ograničen na tri posete u mesec dana.

Uredniku Srbin.info u pritvoru ugrožena ljudska prava, tvrde njegov brat i branilac 2
foto: Vojin Radovanović/Danas

Poznato je da je Dejan Zlatanović u početku pritvora štrajkovao glađu i žeđu, a da je sa početkom posta počeo da uzima hranu, ali, navodi njegov brat, i dalje postoje poteškoće za njegovu ishranu.

Drugi organizator skupa, univerzitetski profesor Dejan Mirović, postavio je pitanje zašto su od sedam govornika na skupu privedeni samo Knežević i Zlatanović, te rekao da tu vidi „zlu nameru“ vlasti.

“Jedina krivica Zlatanović je medijski uticaj Srbin.info kao jedinog slobodnog medija koji ima snagu da izvede ljude na ulicu više nego bilo koja opoziciona stranka. Kneževićeva krivica je to što ima kredibilitet kod mladih ljudi da ih izvede na ulicu”, smatra Mirović.

Mirović je dodao i da je rekao na saslušanju u Tužilaštvu “ko potpiše njega ubiše” kao i da su mnogi tu izjavu ponovili, pa upitao zašto svi oni nisu privedeni ako se tom izjavom kriši Krivični zakonik.

Uredniku Srbin.info u pritvoru ugrožena ljudska prava, tvrde njegov brat i branilac 3
foto: Vojin Radovanović/Danas

I drugi govornici, poput novinara Mihaila Medenica i Miodraga Zarkovića, ponovili su spornu rečenicu koju je Zlatanović tokom govora uzviknuo.

Samostalni narodni poslanik Aleksandar Jerković naveo je da ga je “rastužilo što nije video nijednog kolegu narodnog poslanika“, te rekao da je i sam sinoć oko 17 časova bio žrtva napada na Košutnjaku, kada su ga, kako navodi, napale nepoznate osobe, njih sedam.

“Palica kojom vas udare mnogo je opasnija od reči Dejana Zlatanovića”, rekao je poslanik.

Uredniku Srbin.info u pritvoru ugrožena ljudska prava, tvrde njegov brat i branilac 4
foto: Vojin Radovanović/Danas

Na konferenciji su bili i odbornik Patriotskog bloka u Skupštini grada Beograda i član grupacije „Lekari i roditelji za nauku i etiku“ Branislav Antonijević, opozicioni političari Nemanja Šarović (Ljubav Vera Nada), Miroslav Parović (Narodni slobodarski pokret), istoričar Dragan Petrović, profesor Duško Kuzović, te Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije Specijalnog predstavnika UNMIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari