Ursula fon der Lajen: Zapadnom Balkanu šaljemo jasnu poruku da pripada EU 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da EU sa današnjeg samita na Brdu kod Kranja želi da pošalje veoma jasnu poruku Zapadnom Balkanu da pripada Uniji i zajedničkoj evropskoj prodici.

„Delimo istoriju, iste vrednosti i duboko sam uverena da delimo i zajedničku sudbinu“, rekla je Fon der Lajen po dolasku na samit EU-Zapadni Balkan.

Ona je ocenila da su zemlje regiona prešle dug put, učinile ogromne napore i reforme ali da ima još posla posebno u oblastima vladavine prava,  pravosuđa i slobode medija.

Fon der Lajen je istakla značaj ekonomskog i investiionog plana za Zapadni Balkan koji kako je navela treba da dorinese integraciji zajedničkog regionalnog tržišta.

Pre samita na kojem bi trebalo da bude potvrđena privrženost EU proširenju na Zapadni Balkan, Fon der Lajen je zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom održala sastanak sa premijerom Slovenije Janezom Janšom, premijerom Severne Makeodnije Zoranom Zaevom i bugarskim predsednikom Rumenom Radevom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari