Usijana atmosfera: Naprednjaci predložili da se odbor ogradi od napada na Vučićevu porodicu, opozicija pita gde je tu ekologija 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Članovi skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine većinom glasova prihvatili su izveštaj o radu Ministarstva za zaštitu životne sredine za period maj-juli, odnosno avgust – oktobar koji je podnela ministarka Irena Vujović. Višečasovnu raspravu o izveštaju obeležila je naelektrisana atmosfere, svađe ministarke Vujović i poslanice Narodne stranke Ivane Parlić, ali i međusobni obračuni predsednika odbora Aleksandra Jovanovića Ćute i njegovog zamenika Milimira Vujadinovića.

Spominjani su šamari, pijanstvo, kafanska atmosfera, sukob interesa supruga ministarke Vujović, čije vreme dolazi, a zatražena je i ostavka ministarke Vujović.

Nakon više od pet sati trajanja sednice iznenađenje je priredio Milimir Vujadinović koji je u ime Srpske napredne stranke predložio da se Odbor za zaštitu životne sredine ogradi od napada na porodicu predsednika države i druge funkcionere i da Odbor konstatuje da je suproto poslovniku predsednik dozvolio vređanje po privatnoj osnovi.

Vujadinović je predložio i da Odbor apeluje na sve poslanike da u svom političkom delovanju ne napadaju porodice političara.

To je izazvalo buru negodovanja, pa je predsednik Odbora odredio pauzu.

 

Na samom početku sednice predsednik Odbora Aleksdandar Jovanović Ćuta obratio se ministarki Vujović rečima da nije sposobna da bude minstarka za zaštitu životne sredine, da tu funkciju može da obavlja samo u vladi koju sastavlja Aleksandar Vučić.

“Tri iskakanja voza sa opasnim otpadom, pa šta bi se desilo da se cisterna sa amonijokom izvrnula u Pirotu, imali bi desetine mrtvih. Vi ste u obavezi da momentalno zaustavite prevoz na prugama koje ne postoje. Možete da kolutate očima ministarka, ali to je vaša obaveza”, rekao je Jovanović.

Podsetio je da se ministarka nekoliko puta nije odazvala pozivu da prisustvuje sednicama odbora.

“Niste bili u Majdanpeku, šta vas je sprečilo da dođete u Loznicu? Evo da iskoristim konačnu i priliku da vas pitam da li ste za nastavak projekta Rio Tinto? Da li taj projekat postoji ili ga nema, vidim da presednik stalno reinkarnira tu priču. Evo vas sad pitam, da li ste za to?, pitao je Jovanović.

Ministarka Vujović odgovorila je da ju je predsednik Odbora uvredio na samom startu, a da pritom nije ni čuo njen izveštaj. Na konstataciju Jovanovića da nije prisustvovala sednicama Odbora u Loznici i Majdanpeku rekla je da ide uvek tamo gde je pozvana i gde ima kvoruma, kao i da njeno ministarstvo nije nadležno za akcident koji se dogodio u okolini Pirota, jer ono donosi odluku za skladištenje otpada, a ne za transport supstanci, a amonijak je susptanca. Ministarka Vujović izbegla je da direktno odgovori kakav je njen stav oko Rio Tinta i eksploatacije litijuma.

Radomir Lazović, poslanik Zeleno – levog kluba Ne davimo Beograd, zatražio je od ministarke za zaštitu životne sredine da utvrdi ko je sakrio narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora od narodnih poslanika, a koju je potpisalo 38 hiljada građana.

„Ovo znači da je narodnu inicijativu neko i bukvalno namerno sklonio iz redovne procedure i sakrio“, rekao je Lazović i pozvao ministarku da, iako se ona zalaže za iskopavanja litijuma, utvrdi ko je sakrio narodnu inicijativu od narodnih poslanika i na taj način najgrublje povredio zakon.

„Ako je SNS tako siguran da bi trebalo nastaviti iskopavanje litijuma, zašto se plaši da se u parlamentu o tome razgovara i zašto kršenjem zakona beži od rasprave?” – izjavio je Radomir Lazović.

On je konstatovao da se na zaštiti životne sredine radi veoma malo, da trećina građana Srbije nema ispravnu vodu, da 600 000 građana pije vodu sa primesama arsena i da polovina stanovništva nema kanalizaciju. On je podsetio da je jedan sadašnji ministar obećavao izgradnju kanalizacije, ali i sadnju 200 000 stabala drveća, ali da se ništa od toga nije dogodilo.

Ministarka Vujović prihatila je i poziv Lazovića da se održi sastanak sa predstavnicima Ne davimo Beograd – Moramo, na kojoj bi bili izloženi njihovi predlozi za smanjenje zagađenja vazduha u Beogradu.

Na svaku kritiku upućenu ministarki Vujović reagovao je potpredsednik odbora iz redova SNS, Milimir Vujadinović, zbog čega je nekoliko puta došlo do rasprave između njega i predsednika odbora Aleksandra Jovanovića Ćute

“Što ste nervozni? Milimire smiri se, ajde, možeš ti to”, poručio je Jovanović u nekoliko navrata.

„Nisam ja nervozan. Ja ne pijem. Što da nećete da me bijete, da me šamarate. Ovo je atmosfera linča, uzvratio je Vujadinović, negodujući zbog načina na koji Jovanović vodi sednicu, uz napomenu“ opet Ćuta kroz poslovnik luta“.

Vujadinović se naravno osvrnuo i na naslove u medijima u kojima se napada porodica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a optužio je i opoziciju da je direktno ugrozila Srbiju i Republiku Srpsku.

 

Atmosferu je do usijanja dovela poslanica Narodne stranke Ivana Parlić koja je istakla da je podnela krivičnu prijavu protiv Irene Vujović.

“Moram da ukažem i na ponašanje njenog supruga (doskorašnji načelnik SBPOK Ninoslav Cmolić). Sukob interesa se ovde dešava”, izgovorila je Parlić, napominjući da ona nije protiv ljubavi, ali je protiv sukoba interesa. Nakon toga su predstavnici vlasti počeli da viču, a regovala je i ministarka. Zbog nadvikivanja predsednik odbora u jednom trenutku rekao je da Vujović i Parlić ne bi trebalo da sede jedna pored druge i da će on biti prinuđen da sedne između njih.

“Predsedniče ja vas molim ako niste u stanju da ovu sednicu vodite kako nalaže poslovnik, prepustite zameniku. Očigledno niste u stanju da poštujete poslovnik, da obezbedite red i da se ne narušava dostojanstvo. Bilo je za očekivati ovo što se desilo, napad na člana porodice ministarke. Prošli put je rekla da ima fantazije kad sam ja u pitanju, a odnosile su se verovatno na to da me išamara. Vi morate dovesti u red rad ovog odbora”, rekao je Vujadinović.

 

Jovanović je upitao da li Vujadinović to želi da se sednica pekine i da se odredi pauza.

„Vidite kako sam svojom smirenošću uspeo da dovedem sednicu u normalan tok. Ako budete svi uglas pričali i dobacivali, ići ćemo na pauzu ili ćemo prekinuti sednicu… “, zaključio je Jovanović.

Jasmin Hodžić, poslanik sa lste Srpske napredne stranke, optužio je Ćutu da je lično kriv za kafansku atmosferu na sednici odbora, da daje reč kome hoće, a ne ko je po redosledu. Jovanović je uzvratio da nije Hodžić pozvan da deli lekcije, ovako nalickan sa kravatom. Reagvao je Hodžić, optužujući Jovanovića da je kukavica , koja ne sme da izgovori čak ni reč Sandžak, iako navodno dolazi iz levice.

Replicirao mu je Ćuta napominjući da ovo nije politička debata i da on nema problem ni da izgovori Sandžak ili Raška,ali je zamolio Hodžića da „ne peni previše“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari