Uskoro prikupljanje potpisa, smena gradonačelnika u opštinama na severu Kosova najkasnije u aprilu 1Severna Mitrovica; foto: Vojin Radovanović/Danas

Na proleće sledeće godine očekuju se izbori u četiri severne opštine. Na osnovu isteka rokova predviđenih administrativnim uputstvom i inicijative Srba za smenu tri od četiri gradonačelnika na severu, Ministarstvo administracije lokalne samouprave (MALS) je saopštilo da će rok za takav proces početi uskoro, prenosi KoSSev pisanje prištinske Kohe.

Treća nedelja aprila je najkasnije kada će se u opštinama sa srpskom većinom održati proces smene gradonačelnika.

108 dana je najduži rok koliko može da potraje čitav proces do dana kada građani glasaju ako žele da razreše gradonačelnike ili ne.

Prema rečima zamenika ministra lokalne samouprave, Arbera Vokrija (Arbër Vokrri), ovaj proces će uskoro početi.

„Grupa je dobila odgovor od predsedavajućeg i uskoro će početi da teče rok od 30 dana kada se mora završiti prikupljanje 20 odsto potpisa. Kad kažem uskoro, to znači da će dokumentacija koja postavlja potpise biti dobijena od centralnih institucija i od tog trenutka se računa vreme“, rekao je Vokri.

Inicijativa za smenu predsednika opština pokrenuta je samo u tri od četiri opštine na severu.

Prema Vokrijevim rečima, za sada nema pokreta da se otpočne smena predsednika opštine Zvečan.

Prema podacima CIK-a, da bi proces bio uspešan, u Leposaviću mora biti prikupljeno 2.689 potpisa, u Severnoj Mitrovici 3.640, a u Zubinom Potoku 1.347 potpisa.

Nakon prijema potpisa, čelnici skupština opština moraju ih poslati CIK-u na verifikaciju u roku od tri dana.

CIK nema određeno vreme za proveru potpisa, ali ova institucija, u slučaju da se ne postigne navedeni broj potpisa, može dati inicijativnoj grupi rok od 10 dana da ih prikupi.

Pošto utvrdi da je prikupljen potreban broj potpisa, CIK mora u roku od 45 dana da organizuje izborni proces u kojem građani mogu da glasaju da li žele da razreše dužnosti predsednika opštine ili ne.

Čak i ako budu izabrani novi gradonačelnici, zamenik ministra Vokri govori o poteškoćama sa kojima će se suočiti.

„Ne verujem da će se situacija popraviti jer će novi gradonačelnici, ako budu izabrani, morati da rade sa sadašnjim skupštiunama, odnsono sa sadašnjim sastavima skupštine, a kao što možda znate, aktuelni odbornici nisu iz Srpske liste, zapravo su na pozicijama suprotnim Srpskoj listi, tako da može doći do polarizacije i možda paralize opština u slučaju promene gradonačelnika“, dodao je Vokri.

Četiri opštine na severu Kosova po prvi put vode gradonačelnici koji nisu srpske nacionalnosti.

Njihov izbor pratile su mnoge tenzije u tom delu, sve dok nakon dogovora sa EU, kosovske institucije nisu izradile neophodnu zakonsku regulativu koja otvara put smenjivanju gradonačelnika, ne samo na severu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari