Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj potvrdio je za Danas da je šef beogradskog tima za takozvani tehnički dijalog i budući oficir za vezu Srbije u Prištini Dejan Pavićević juče razgovarao s političkim direktorom i savetnikom kosovskog MSP-a.

Pavićević je u Prištini stigao nepun dan pošto su se premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači u Briselu načelno dogovorili o planu primene Sporazuma o načelima normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Prema Hodžajevim rečima, zvaničnici iz njegovog kabineta su sa Pavićevićem razgovarali o sledećim koracima ka otvaranju kosovske kancelarije za vezu u Beogradu. U Prištini kažu da se radi o poslednjim konsultacijama uoči razmene oficira, jer je jun „za obe strane rok za sprovođenje svih postignutih dogovora“.

U Vladi Kosova juče nije bilo zvanične informacije kada će se razmatrati načelni dogovor Dačića i Tačija o planu primene Sporazuma. Vlada Srbije bi to trebalo da uradi, kako je Danasu nezvanično rečeno u Nemanjinoj 11, posle posete njenog prvog potpredsednika Aleksandra Vučića Ruskoj Federaciji.

– Dačić je saopštio samo ono što je njemu i Vladi Srbije važno – da je ugovoren prelazni mehanizam koji treba da pomogne da institucije na severu KiM prihvate kosovske zakone i uđu u novi sistem opština i njihovih asocijacija, kako se to zove u dokumentu na albanskom i engleskom jeziku. On je pomenuo četiri opštine i jednog koordinatora, ali nije rekao da će u tom odboru za sprovođenje Sporazuma, pored predsednika srpskih opština, biti i predstavnici Vlade Kosova i EU – kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

On objašnjava da prelazni mehanizam važi samo za sever, dok će šest većinski srpskih opština južno od Ibra, koje su već u kosovskom sistemu, morati samo da izmene svoje statute kako bi definisale mesto u budućoj asocijaciji opština. Prema Janjićevim rečima, Beograd i Priština imaju šest meseci da urede zakonsku stranu dogovora. Iako Janjić sumnja da će „politika otpora kosovskih Srba preživeti“, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je juče da niko od političkih predstavnika Srba sa severa KiM nije prihvatio sprovođenje briselskog sporazuma. Nedeljković je za TV Most iz Zvečana rekao da na severu nema promene stava, jer „Sporazum ne garantuje ni minimum preduslova za opstanak i ostanak Srba na KiM“. On očekuje da će kosovski Srbi „i ubuduće imati podršku Aleksandra Vulina, ako odluči da se vrati na čelo Kancelarije za KiM“.

U vladinoj Kancelariji za KiM još nema zvanične potvrde da je Vulin povukao ostavku, koju je podneo zbog prihvatanja Sporazuma. Premijer Dačić juče je rekao da Vlada nije razmatrala Vulinovu ostavku i da smatra da on treba da nastavi sa radom. U organizaciji ove Kancelarije od juče na KiM boravi delegacija poslanika Skupštine Srbije, koja je najpre obišla severno Kosovo, dok je za danas najavljena njena poseta Pećkoj patrijaršiji, Visokim Dečanima i Gračanici.

Dačić: Lokalni izbori u oktobru

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je juče da bi izbori za zajednicu srpskih opština na KiM trebalo da se održe u oktobru, za kada Priština planira da raspiše lokalne kosovske izbore, a da će do tada lokalnu vlast na severu imati rukovodeći tim sastavljen od predstavnika Srba iz sadašnje opštinske vlasti. Dačić je konferenciji za novinare u Vladi Srbi rekao da će, ukoliko Srbi sa severa KiM budu bojkotovali te izbore, zajednicu srpskih opština voditi „Tačijevi Srbi“.

Koštunica: To je predaja Kosova

Predsednik DSS Vojislav Koštunica ocenio je juče da je vlast Srbije, dogovorom o planu za primenu briselskog sporazuma, „otvoreno i bezuslovno predala KiM u ruke lažne države Kosovo“. Koštunica je u saopštenju ocenio da je „delovanje vlasti na štetu Srbije i u interesu stranih sila“, a da „srpskom narodu na KiM ne preostaje ništa drugo nego da se mirnim otporom, uporno i dosledno suprotstavlja i spreči svoje izručenje lažnoj državi Kosovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari