Ustavni sud Kosova: Ukaz predsednika Tačija u skladu sa Ustavom, oglasila se i Ambasada SAD 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Ustavni sud Kosova je večeras saopštio da je ukaz predsednika Kosova Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara vlade Kosova u skladu sa Ustavom.

U saopštenju Ustavnog suda Kosova se kaže da je Sud jednoglasno odlučio da je zahtev podnosilaca predstavke prihvatljiv.

Ustavni sud je „jednoglasno odlučio da je osporena Uredba predsednika u skladu s Stavom 2. Člana 82. Ustava, čime se zaključuje da uspešno izglasavanje nepoverenja Vladi u Skupštini ne dovodi do obaveznog raspuštanja Skupštine i omogućava formiranje nove Vlade u skladu sa članom 95. Ustava; većinom glasova (je odlučeno) da je osporena uredba u skladu sa Stavom 14. Člana 84. Ustava u vezi sa Stavom 4. Ćlana 95, Ustava“, kaže se u saopštenju.

Sud je jednoglasno odlučio da ukine privremenu meru utvrđenu njegovom odlukom od 1. maja kojim je Tačijev ukaz bio privemeno stavljen van snage.

U saopštenju se ističe da će kompletna presuda koja sadrži detaljno obrazloženje, biti objavljena narednih dana.

Odmah po objavljivanju saopštenja Ustavnog suda, oglasila se Ambasada SAD u Prištini saopštenjem u kojem piše da „Sjedinjene Države pozivaju sve institucije i političke stranke da sprovedu današnju odluku i sve odluke Ustavnog suda Kosova“.

„Molimo sve čelnike da rade zajedno za tranziciju po zakonu u interesu mira, stabilnosti i prosperiteta za sve stanovnike Kosova“, piše na krau saopštenja Ambasade SAD.