Opozicija predala Vučiću formalni zahtev za vanredne izbore 1foto: Printscreen/N1

Partije koje su tehnički organizatori protesta Srbija protiv nasilja sazvale su konferenciju za novinare ispred Predsedništva Srbije pre predaje zahteva za raspisivanje vanrednih parkamentarnih i beogradskih izbora.

– Imali smo vrhunac nasilja u maju ove godine. To nasilje je institucionalno, pravno, verbalno i ne jednjava. Juče smo imali priliku da vidimo nasilje nad našim kolegom Predragom Voštinićem iz Lokalnog fronta, Zdravkom Ponošem…, rekao je Zoran Lutovac, predsednik DS ispred Predsedništva.

Jedna petina onih koji podržavaju ova vlast i koji su neopredeljeni, takođe, traže izbore kako bismo mi iz opozicije ispunili zahteve Srbija protiv nasilja, dodao je.

– Ova vlast ne radi u interesu građana već u sopstvenom. Zato zahtevamo da se raspišu izbori – rekao je Lutovac.

Opozicija predala Vučiću formalni zahtev za vanredne izbore 2
DS

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde rekla je da je sastavni deo zahteva je i insistiranje na preporukama OEBS-a, Evropske komisije… o fer izborima.

– Najuočljiviji primeri su provera biračkog spiska, REM, smanjenje pritriska na birače u javnom sektoru, RTS, sprečavanje korupcije, podmićivanje, kupovina glasova… To su i krivična dela za koje su zaprećene kazne. U ovom dopisu insistiramo i na primeni preporuka OEBS-a i svih relevatnih međunarodnih organizacija – rekla je Tepić.

Šta piše u zahtevu za izborima?

U pismu koji opozicija podnosi predsedniku Srbije, između ostalog piše da se „Srbija nalazi u dubokoj političkoj i društvenoj krizi“.

– Svakodnevno institucionalno, pravno, verbalno i fizičko nasilje u društvu se ne smanjuje, ekonomska i socijalna kriza pogađa široke slojeve društva, zahtevi građana koji protestuju mesecima su ignorisani. Potrebni su nam odgovorni ljudi u politici koji će rešavati probleme umesto što ih ignorišu“, piše u dokumentu.

U njemu se navodi da predlažu da se ta kriza razreši institucionalnim putem – uz pomoć slobodnih i poštenih izbora.

„To, između ostalog, podrazumeva potpunu primenu svih preporuka OEBS-a o izbornim uslovima sa kojima su se nadležni državni organi, institucije i tela odavno upoznali, ali ih nisu primenili. Više puta ste u javnosti ponovili da ste spremni za raspisivanje izbora onog trenutka kada iz opozicije dobijete takav zahtev. Takav zahtev ste već više puta javno dobili od gotovo svih poslaničkih grupa opozicije u parlamentu. Ovim putem, mi Vam formalno upućujemo taj zahtev i očekujemo da odgovor dobijemo što pre i da nas, nakon konsultacija sa nadležnima, obavestite o tome kada bi ovi izbori trebalo da budu održani“, piše u zahtevu.

Opozicija predala Vučiću formalni zahtev za vanredne izbore 3
f

Jedna ili više kolona?

Raspravljamo o tome koji je to najbolji format u kojem možemo da dobijemo najveći broj glasova u zbiru, rekao je Zoran Lutovac, odgovarajući na pitanje da li će opozicija nastupiti u jednoj koloni na izborima.

U tom  traganju, naći ćemo tu formulu na vreme, kad Vučić raspiše izbore, dodao je.

– Jedna kolona je jedna od tema, tema je format, koji je to format koji dovodi do najboljeg rezulata i osvajanja najvećeg broja glasova – rekao je Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari