Boris Varga foto Privatna arhivafoto Privatna arhiva

Politikolog Boris Varga izjavio je da Srbija koristi rusku agresiju na Ukrajinu za obnovu velikosrpske ideje.

„Rat u Ukrajini probudio je revanšistička raspoloženja na samo u Srbiji, već i u svim republikama gde je velikosrpska ideja postojala i krajem devedesetih bila poražena, a to su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo. Velikosrpska ideja je još pre agresije na Ukrajinu kroz rusko moderiranje postala ideja ‘srpsko-ruskog sveta'“, rekao je Varga za vojvođanski portal Autonomija.

On je ocenio da Rusija ne može izazvati rat sličan onome iz poslednje decenije 20. veka na Zapadnom Balkanu, zbog, kako je naveo, „uništenja vojnog potencijala Srbije od strane NATO-a“.

„Ali Moskva i dalje može stvarati prepreke i provocirati krize jer se srpski svet sam nudi Rusiji, videći u ukrajinskom ratnom modelu potencijalnu priliku i osvetu za prethodno izgubljene ratove. Obnovljena velikosrpska ideja u Putinovom ratu u Ukrajini vidi model rešenja i za srpsko pitanje“, naveo je Varga.

Dodao je da je Srbija od početka rata u Ukrajini, primećena u svetu kao „proputinosvka država“, što je jako loša reputacija za evrointegracije.

„Na zapadu je plasirana slika orgijanja desničara sa ruskim zastavama, Putinovim portretima i simbolom okupacije – slovom Z. Civilizovani svet je bio šokiran, a jasno je bilo da Srbija nije raščistila sa svojom nedavnom prošlošću, sa ratnim zločinima i da nije spremna za članstvo u EU“, kazao je Varga.

Dodao je da niko ne želi novu izolaciju Srbije, jer je iskustvo iz devedesetih godina 20. veka za sve strane bilo gorko i bolno.

„To znači, najverovatnije jedno duže vreme turski model evropskih integracija – svatovi su tu, ali nema venčanja. Taj model mogao bi da čeka i Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju“, ocenio je Varga.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pitanje Kosova i odnos prema Rusiji koristi kao paravane za pregovore u stilu „toplo-hladno“ sa Zapadom, ali i za učvršćivanje autokratije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari