Borelj nakon susreta Petkovića i Bisljimija: Imamo dogovor 1Foto: Twitter/@MiroslavLajcak

Razgovor pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija uz posredovanje EU nastavljen je večeras posle pauze u Briselu, a prema prvim informacijama, dogovor je postignut.

„Imamo dogovor! Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači #Kosova i #Srbije uz posredovanje EU dogovorili o merama da se izbegne dalja eskalacija i da se u potpunosti koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa“, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell).

Kako je dalje naveo, „Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila“.

„Pozvaću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima“, navodi Borelj.

Prištinski pregovarač Besnik Bisljimi naveo je da bi nakon dogovora „trebalo nastaviti intenzivne razgovore o predlogu EU, koju podržavaju Nemačka i Francuska, za punu normalizaciju odnosa“.

Glavni pregovarači Srbije i Kosova, Petar Petković iz Beograda i Besnik Bislimi iz Prištine, borave u Briselu gde su se sastali sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog.

Lajčak je ranije napisao na Twitteru da se iskreno nada da će se ovoga puta doći do rešenja.

„Danas sam domaćin glavnim pregovaračima Kosova i Srbije, u nastavku našeg sastanka na visokom nivou. Iskreno se nadam da ćemo danas uspeti da pronađemo rešenje za deeskalaciju tenzija na terenu i rad na normalizaciji odnosa. Razgovori su u toku“, poručio je Lajčak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari