Veselinović: Nema "preuzimanja" protesta 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Prvi protest „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu biće održan danas na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, sa početkom u 18 časova.

Na skupu će govoriti novosadski glumac Milorad Kapor i student prava Milan Vujić, a u ime organizatora protesta u Beogradu govoriće glumac i nekadašnji student Akademije umetnosti u Novom Sadu Branislav Trifunović. Učesnici protesta će posle završetka skupa na Pozorišnom trgu krenuti u šetnju gradskim ulicama koja će biti okončana na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Žarka Zrenjanina.

Novi Sad se na ovaj način priključuje protestima pokrenutim u Beogradu početkom decembra, koji se poslednjih nedelja šire na čitavu Srbiju. Novi Sad, koji je nekad s pravom nazivan Srpskom Atinom, najteže je postradao od sadašnje vlasti i danas više i ne liči na onaj Novi Sad od nekada. Zato u pozivu na protest koji su uputili organizatori skupa, između ostalog, stoji: „Vreme je da građani Novog Sada bez straha progovore na trgovima i ulicama svog grada i glasno kažu: Stop nasilju, korupciji i bezakonju!“.

Građanske proteste podržava opozicioni Savez za Srbiju. Jedan od lidera Saveza Janko Veselinović za naš list kaže da protest formalno organizuje studentska omladina a da im u tome pomažu javne ličnosti i SZS.

– Skupu se priključuju i na taj način ga podržavaju i druge opozicione stranke i pokreti. To „sveto trojstvo“ je garancija da će ovi protesti uroditi plodom. Mladalačku energiju i želju za boljom Srbijom nadopunjuje harizma javnih ličnosti i politička i organizaciona podrška SZS, kao jedinog ozbiljnog takmaca ovom nazadnom režimu. Naglašavam značaj i svih drugih opozicionih subjekata u celoj Srbiji, pa i u Novom Sadu – navodi on.

Za razliku od skupova koji se u Beogradu i drugim gradovima održavaju subotom, Novi Sad je zakazao petak kao dan za šetnju. Veselinović kaže da je prevladao stav da se u petak šeta kako bi javne ličnosti iz Beograda došle u Novi Sad ili obrnuto, da bi Novosađani mogli da odu u Beograd.

– Glumci, istaknuti intelektualci i druge javne ličnosti su značajni za verodostojnost ovih protesta i ne treba ih vezivati samo za jedan grad. Možda se svi protesti koji „niču“ po Srbiji jednog dana spoje u jedan, ali to će zavisiti od toga da li će u nekom kratkom vremenu zahtevi biti ispunjeni – smatra on. Pretpostavlja da će se protesti širiti na druge gradove u Vojvodini, jer, kako kaže, svako selo u Vojvodini ima svoj razlog za protest. Poljoprivrednici najviše.

– Ne isključujem mogućnost da u drugim mestima oni budu nekim drugim danom. Moguće je da će režim i u Novom Sadu organizovati kontramitinge – kaže Veselinović.

U subotu, 5. januara, u Novom Sadu održan je protest „Resetuj Srbiju“ koji je organizovala Narodna inicijativa. Veselinović opisuje da je to bilo više nošenje transparenta par polumaskiranih ljudi nego protest.

– Verovatno su deo uplašenih snaga režima u propadanju – kaže on.

Na pitanje o tome kako će se reagovati ako na skup dođu pristalice LSV, stranke koja ne učestvuje u opozicionim aktivnostima, on kaže da je realno da pojedini članovi nekih režimskih stranaka, poput LSV-a, dođu na protest, ali pretpostavlja da to neće biti njihovi funkcioneri, jer su se, kako veruje, angažovali na antiopozicionom mitingu povodom dolaska Putina u Beogradu. Upitan o mogućim upadima grupa koje imaju zadatak da proteste dezavuišu, Veselinović odgovara da te grupice na ovim skupovima izgledaju kao komarac na slonu.

– Uprkos pokušajima ostali su zanemarljivi. Moguće je da će menjati strategiju. Režim u panici pokušava sve – zaključuje Janko Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari