"Otvoreno pravno nasilje": Veselinović i Obradović za Danas o tome zašto ih GIK smatra "neovlašćenim licima" 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

„Odluka Gradske izborne komisije Beograda da odbije prigovor izborne liste ‘Srbija protiv nasilja’ na ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda, tvrdeći da su prigovor izjavila neovlašćena lica je prosto nečuvena. Tim pre što smo prigovor podneli Vladimir Obradović i ja, ljudi koji su i nosioci liste i koalicionim sporazumom ovlašćene osobe za podnošenje prigovora i žalbi izbornim komisijama i sudovima“, kaže za Danas Dobrica Veselinović, prvi na lizbornoj listi Srbija protiv nasilja za Beograd.

Veselinović kaže da o zlonamernosti ove odluke GIK govori i činjenica da, prema Zakonu o lokalnim izborima, prigovor na ukupni izveštaj o rezultatima pored podnosilaca proglašenih izbornih lista može podneti i svaki birač.

A izborne komisije, kako navodi, dužne su da postupaju po prigovoru koji ukazuje na izborne nepravilnosti, nezavisno od toga ko podnosi prigovor.

„Gradska izborna komisija je pribegla otvorenom pravnom nasilju. Sve u pokušaju da izbegne raspravu o suštini prigovora Koalicije, odnosno o nedvosmislenim dokazima da je ukupni izborni rezultat utvrđen, iako zapisnici sa pojedinih biračkih mesta ne postoje, dok su pojedini krivotvoreni nakon što su objavljeni i predati Gradskoj izbornoj komisiji“, objašnjava Veselinović.

I Vladimir Obradović, nosilac liste Srbija protiv nasilja za Beograd, ističe za Danas da institucije u Srbiji već duže vreme nisu servis građana, već vladajuće stranke.

„U ovom izbornom ciklusu nalaze sve načine da se ne bave očiglednom i lako dokazivom krađom izborne volje građana Beograda. Tako se oglašavaju nenadležnim, podnosioce smatraju neovlašćenim i slično“, ističe sagovornik Danasa.

Dodaje da sve to brine građane, jer pravda očigledno nije dostupna svima već samo vladajućoj kasti.

„Zamislite da vas neko pokrade, vi odete da prijavite, a nadležne institucije vam kažu da niste nadležni da podnesete tu prijavu“, napominje Obradović.

Da podsetimo, Gradska izborna komisija Beograda odbila je prigovor izborne liste „Srbija protiv nasilja“ na ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda, tvrdeći da su prigovor izjavila neovlašćena lica.

Poslanica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić najavljuje žalbu Višem sudu.

„Mislim da je teško i nepotrebno to obrazloženje komentarisati, pokušajem da se tu nađe neka pravna logika, kontraargumenti… Izborne komisije kod nas su politička tela, odlučuju u skladu sa interesom onoga ko ima većinu u konkretnom slučaju. U čitavom izbornom procesu je bio cilj da se prigovori naše koalicije ili drugih podnosilaca ili odbijaju ili odbacuju, kao što je slučaj bio juče, imajući u vidu taj cilj se konstruiše neko obrazloženje za svaki konkretan slučaj“, kaže Jerinićva, a prenosi N1.

Apsurd je, kako kaže, još veći, s obzirom da taj prigovor može da podnese svako od nas i da kako god da pokušate da sagledate to obrazloženje, ne možete da pronađete neku pravu logiku.

A Vladica Ilić, član proširenog sastava Gradske izborne komisije, ispred liste „Srbija protiv nasilja“ pojašnjava da čak i ako je GIK-u bilo nejasno ko su Vladimir Obradović i Dobrica Veselinović i u kom svojstvu podnose prigovor, GIK je morao to da ih pita.

„Zakon o opštem upravnom postupku kaže da kad je zahtev nepotpun, nejasan, organ je dužan da stranku pozove, da zahtev uredi, da joj za to ostavi određeni rok, a tek onda može da ga odbaci“, kaže Ilić.

Nakon što se konačni rezultati objave, počinje da teče rok za zahteve Ustavnom sudu, na kojima već pravni tim koalicije SPN radi. Ilić objašnjava da će imati 15 dana za podnošenje zahteva za odlučivanje o izbornom sporu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari