Veselji: SAD će prihvatiti sporazum koji postignu Kosovo i Srbija 1Foto: EPA/PETRIT PRENAJ

Lider Demokratska partije Kosova (DPK) Kadri Veselji je večeras izjavio da se SAD ne zalažu za razmenu teritorija kao rešenje u dijalogu Kosova i Srbije, već da će podržati svaki sporazum koji strane postignu.

On je, za prištinsku televiziju KTV, rekao da je specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trumpa za pregovore Kosova i Srbije, Ričard Grenel, tokom susreta u Prištini, ponovio stav SAD da podržavaju bilo koji sporazum koji postignu Kosovo i Srbija.

„Sve što dolazi iz Amerike je pozitivno. Ambasador Grenel spada među ljude od najvećeg poverenja predsednika (SAD Donalda) Trumpa. SAD je najznačajniji investitor za mir i stabilnost, Kosovo vidi kao deo svog projekta za stabilnost na Balkanu. Nije važno ko je bio u poziciji ili u opoziciji. Kosovo mora proći kroz taj proces. Grenel je pomenuo rokove koje su američki zvaničnici oduvek pominjali“, rekao je on.

Prema njemu Kosovo je samom sebi stvaralo probleme manipulacijama da navodno SAD podržava razmenu teritorija.

„SAD od početka do kraja ne podržava ni jednu opciju za koju se obe strane ne slože. Razmena teritorija se nikada ne može dogoditi. Treba da sačuvamo Kosovo u teritorijalnoj celovitosti ali i sa institucijama“, rekao je on.

Prema Veseljiju, Grenel je preneo poruku da je za Kosovo bolje da se što pre nastavi dijalog i postigne dogovor.

Veselji je večeras izjavio da, ako stranka na čijem je čelu ima samo jedan glas mnje od pobedničke stranke, ona ide u opoziciju.

DPK je, prema preliminarnim rezultatima prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu održanim 6. oktobra, treća stranka i prvi put posle 12 godina na vlasti odlazi u opoziciju.

Veselji je rekao da je DPK odlučna da bude u opoziciji i da igra svoju opozicionu ulogu.

„Ni na koji način DPK neće biti deo vladajuće koalicije. Ne postoji cena da se to promeni“, rekao je on za KTV.

Prema njemu moto predizborne kampanje koji je bio borba protiv korupcije ostaje i dalje prioritet te stranke

„To je bila moja ideja i ići ću do kraja. Imaćemo svoje odgovornosti još aktivnije u novoj ulozi kao opozicija. Biti opozicija ne znači uništiti zemlju. Moja platforma nije imala nikakve veze sa 6. oktobrom, već sa Kosovom posle 6. oktobra “, rekao je on.

Veselji smatra da će stranke koje su pobedile na izborima, Samoopredeljenje kao prva i Demokratski savez Kosova kao druga stranka imati problema u upravljanju državom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari