Veselji: Želim da suđenje počne što pre, nisam kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu 1Foto: EPA-EFE/Peter Dejong

Bivši član Glavnog štaba OVK Kadri Veselji (Veseli) izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

„Izjavljujem da nisam kriv“, rekao je Veselji pošto ga je sudija za prethodni postupak Nikola Giju (Nicolas Guillou) pitao kako se izjašnjava o zločinima nad Albancima i Srbima u selima Budakovo i Semetište, opština Suva Reka, i u đačkom internatu u Gnjilanu.

Prethodno je, na pitanje sudije da li razume nove navode optužnice, Veselji rekao:

„Pročitao sam optužbe i želim da ovo sudjenje počne što je pre moguće kako bih pokazao da sam nedužan pred narodom Kosova i borcima OVK“.

Po novim navodima optužnice, OVK je više Albanaca i Srba u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu otela, nezakonito pritvorila, prebijala, mučila, a neke od njih i ubila.

Tužioci Veseljija i trojicu saoptuženih terete za nezakonito i proizvoljno lišavanje slobode civila koji nisu učestvovali u neprijateljstvima; okrutno i nečovečno postupanje; mučenje; prisilni nestanak, ubistvo i progon.

Ta krivična dela, glavni tužilac Džek Smit (Jack Smith) u proširenoj optužnici kvalifikovao je kao ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Krivicu za te zločine, pre Veseljija, jutros je negirao bivši komandant OVK, prvooptuženi Hašim Tači (Hashim Thaci).

O novim navodima optužnice, danas popodne će se odvojeno izjasniti i saoptuženi Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Po navodima proširene optužnice, pripadnici OVK su, od jula do septembra 1998. i krajem aprila 1999., nezakonito lišili slobode i u Budakovu i Semetištu pritvorili najmanje 12 osoba.

Više pripadnika OVK je pritvorenike redovno prebijalo po celom telu i psihički zlostavljalo.

U avgustu 1998. pronađena su beživotna tela dvojice pritvorenika neposredno pošto su ih pripadnici OVK iz Budakova poveli ka Semetištu, piše u optužnici.

U junu i julu 1999. pripadnici OVK nezakonito su, po novim optužbama, pritvorili najmanje tri osobe srpske nacionalnosti u zgradu bivšeg djačkog internata u Gnjilanu, gde je bio štab te albanske paravojske.

Pritvorene su vojnici OVK prebijali i psihički maltretirali. „Pritvorenike s su po celom telu batinali štapovima i palicama, šutirali, udarali i pretili im nasiljem i smrću. Pritvorenici su mogli čuti i videti teško zlostavljanje drugih pritvorenih osoba“.

Po proširenoj optužnici, pripadnici OVK su „pritvorenike, koji su bili Srbi, vredjali, ispitivali i optuživali za zločine nad kosovskim Albancima“.

Dve osobe koje je u julu 1999. OVK otela u Gnjilanu i povela ka đačkom internatu nikada više nisu viđene žive.

Telo prve osobe pronađeno je u junu 2000. sa višestrukim ranama od hitaca iz vatrenog oružja.

Leš druge otete osobe, takođe, je pronađen 2000. godine.

Kako piše u proširenoj optužnici, Tači i saoptuženi odgovorni su krivična dela počinjena u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela počinjena u više od 40 nelegalnih pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci, u 10 tačaka, Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija terete za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020., u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Datum početka suđenja Tačiju i saoptuženima još nije određen i nije izvesno da li bi proces mogao biti otvoren do kraja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.