"Vesić na sednicu SNS došao s najvećim osmehom, Šapić nema vremena da nešto uradi" 1Foto: BETAPHOTO/ BEOINFO -Beta/Milan Obradović

Odluka Predsedništva SNS da Aleksandra Šapića predloži za gradonačelnika Beograda nije iznenadila goste Novog dana novinarku Danasa Safetu Biševac i novinara Nove S Željka Veljkovića. Oboje se slažu da je na jučerašnju sednicu Predsedništva SNS dosadašnji zamenik gradonačelnika Goran Vesić došao s najvećim osmehom, a da budući gradonačelnik Aleksandar Šapić neće imati vremena da bilo šta uradi.

„Očekivala sam da kandidat bude Šapić i to je jedna od retkih stvari koja se nije postavljala kao veliko pitanje na našoj političkoj sceni. Pratila sam izveštaje sa sednice i čini mi se da je Vesić delovao najzadovoljnije i najveselije, imao je osmeh od uva do uva iako znamo svi kakav je njegov odnos sa budućim gradonačelnikom“, kazala je Safeta Biševac.

Željko Veljković dodaje da Vesićev osmeh sigurno nešto govori, da je dobio nešto čime bi bio zadovoljan.

„Kažu da će biti novi Toma Mona, moguće. Nije mu išla izgradnja u Beogradu, možda nastavi da to ne radi na nivou republike. Možda se nastavi praksa nagrađivanja onih kojima nešto nije išlo“, rekao je Veljković.

Govoreći o tome da li je Šapićev mandat oročen i na koliko dugo, Veljković kaže da će to određivati „dva čoveka koji su se u nekom trenutku sastali“.

Šapićevu izjavu da ne zna šta znači oročen mandat i da to na kraju krajeva nije ni važno, Veljković ocenjuje da „ništa nije važno“.

„Svako će prihvatiti ono rešenje koje prihvati predsednik ili predsedništvo. Đilas i Šapić su stari saradnici, našao bi se tu zajednički jezik. Đilas je bio dobar gradonačelnik, možda bi se u toj novoj preraspodeli moći moglo doći do dobrog rešenja“, kazao je gost Novog dana.

Govoreći o tome kakav će Šapić biti gradonačelnik, Biševac kaže da je opština Novi Beograd, koju je vodio, relativno dobro funkcionisala, ali da u okolnostima kada gradom upravlja SNS ne očekuje da novi gradonačelnik bilo šta dobro uradi. „Moraće da sprovodi politiku stranke“, napominje Biševac.

„Za Šapića bi bilo najbolje kada bi svoju oročenu funkciju iskoristio tako da se pozabavi svojom Opštinom Novi Beograd, to je i pomenuo tokom kampanje, stanjem na Savskom keju i Savskom nasipu. Mora da reši taj problem splavova. Na Savskm nasipu je izgrađeno ilegalno naselje, te stvari treba da mu budu na prioritetnoj listi“, rekla je Biševac.

Ona objašnjava da na tom polju može nešto da se uradi u oročenom mandatu, dok za neke velike projekte poput izgradnje kanalizacije u Ovči i Borči nema vremena.

Veljković, s druge strane, smatra da Šapić nema dobpre predispozicije da bude gradonačelnik i da će više nego prethodna gradska vlast koristiti svoju poziciju da gura projekte koji su njemu ili stranci u interesu.

Opozicija propustila šansu

Safeta Biševac smatra da je opozicija na ovim gradskim izborima imala šansu da osvoji beograd, ali da su „svojom katastrofalnom politikom i nesposobnošću uspeli da uprskaju“.

Veljković ocenjuje da je opozicija sa solidnim brojem odbornika i poslanika dobila priliku da bude vidljiva i dobije određena sredstva, što je ujedno i prilika da se konsoliduju.

„Ako posle ovoga ne uspeju da se konsoliduju, samo neka rasčiste odnose, ne moraju da budu jedna strnaka. Sujeta trojice lidera ne sme da bude prepreka. Ako ne uspeju do sledećih izbora nešto da urade, treba da pokrenemo proteste protiv opozicije i ukinemo je. Da uvedemo jednopartijski sistem pa ćemo na ovim unutarstranačkim izborima SNS birati vlast“, kazao je Veljković.

Gosti Novog dana se slažu da problem nije jak SNS niti jak Vučić, već slaba opozicija i isto tako slabi i sujetni lideri. Zbog toga, kako kažu, na ponovljenim izborima za nedelju ili mesec dana, SNS bi osvojio mnogo više glasova u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari