Dverima Kardelj, monarhistima Alan Ford: Šta kažu poslanici opozicije o Vesićevim darovima? 1Foto:Screenshot/RTS

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, tokom rasprave o Zakonu o planiranju i izgradnji, umesto da ponudi ozbiljne odgovore, poslanicima opozicije delio je knjige, stripove i citirao Cecine pesme.

Opozicija smatra da se Vesić malo zaneo da je pomislio da je skupština Tik Tok, a da je on Superhik razredni starešina koji najboljim polaznicima deli knjige.

Nažalost nije u pitanju ni Tik tok, niti je Vesić razredni starešina. Vesićev cilj je bio, kako tvrdi opozicija, da kroz svojevrsni performans, koji je trebalo da bude zanimljiv, prikrije pljačkašku privatizaciju u interesu krupnog kapitala.

Tako je Tamari Milenković Kerković, poslanici Dveri, poklonio knjigu „Pravci razvoja političkog sistema socijalističkog samoupravljanja“ Edvarda Kardelja, a samostalnom poslaniku Milošu Parandiloviću obećao je strip“ Alan Ford“.

Tamara Milenković Kerković objašnjava za Danas kako je došlo do toga da joj Vesić pokloni Kardeljevu knjigu o samoupravljanju.

„Kako ni na jednu moju primedbu o urbanističkom nasilju i zloupotrebama niške vlasti, koja je firmi Tesla park, sa Karićevim kapitalom, omogućila da zida na 3,5 hektara šume, ministar Vesić nije odgovorio, odnela sam mu Ugovor o privatizaciji niške Ciglane, čije je zemljište predmet ove pljačke. Na taj „poklon“ ministar Vesić mi je umesto odgovora na pitanja i umesto odgovora na poziv da dođe u Niš i uveri se u ono što govorim i sam, poklonio Kardeljevu knjigu. Očito su činjenice o kršenju zakona i korupciji u Nišu posramile čak i Vesića, čim se sakrio iza Kardelja i njegove knjige“, ističe Milenković Kerković.

Dodaje da je drugim poslanicima nudio stripove Alana Forda, pokazujući da su poslanici koji su nosioci suverene volje naroda za njega predmet ismevanja, poniženja i zabave.

Međutim, nikakva, poniženja od strane predstavnika izvršne vlasti neće moći da spreče pad SNS-a.

„Ovu pljačku imovine građana, kojim će se državni budžet i građani Srbije oštetiti za desetine milijardi evra, koliko bi vlasnici tih preduzeća trebalo da plate da postanu vlasnici vrednog zemljišta, kao i druga neustavna rešenja koja ove izmene donose, ministar Vesić je pokušao da opravda neosnovanim i neprihvatljivim argumentima, a na sve kritike opozicionih poslanika odgovarao je sarkazmom, ismevanjem, sopstvenom nenadležnošću i osporavanjem znanja i poznavanja zakona nas koji smo iznosili kritike u amandmanima. Jedna od teza ministra Vesića u odgovorima i vređanju poslanika koji su kritikivali nezakonita rešenja ovih „Superhik“ izmena zakona je da su poslanici protiv izgradnje i napretka Srbije, i da su zastupnici Kardeljevih svojinskih principa društvene svojine, iako su samo Dveri podnele 30 konstruktivnih amandmana“, objašnjava sagovornica Danasa.

Dodaje da će ovim izmenama zakona od svakog građanina Srbije biti oteto između 5 i 10 hiljada evra.

Biljana Đorđević, poslanica Zeleno- levog fronta, ističe za Danas da je Vesić u Skupštini govorio o ukidanju konverzije kao o reliktu komunizma i Kardelja, kao o konačnom činu svojinske transformacije i time želeo da napada stranke desnice. Tome je služio performans sa knjigama.

„Mi, ali i Savet za borbu protiv korupcije rekli smo da je reč o činu pljačkaške privatizacije i zbog toga je nas iz Zeleno-levog fronta nazvao ideološki ostrašćenima što javni interes stavljamo ispred privatnog i takođe istakao da je naša ideologija ideologija prošlosti. Mi ne pristajemo na sadašnjost Vesića i njegovu ideologiju stavljanja privatnog interesa ispred javnog, napominje poslanica Zeleno- levog fronta.

Miloš Parandilović, samostalni poslanik, kome je Vesić namenio strip „Alan Ford“, kaže za Danas da je Vesić došao u skupštinu punih džepova nekakvih rekvizita, zamišljajući kako će njegovi dečački štosevi izgledati na Tik Toku.

„Stripove nije podelio, niti je iko od poslanika bio zainteresovan za tu vrstu humora. Situacija u zemlji je ozbiljna. Nažalost, Vesić je jedan šraf kartela koji vlada Srbijom i temeljno je razara. SNS se prema sopstvenom narodu ponaša kao okupator. Svaki zakon koji donose je štetočinski i služi za bogaćenje naprednjaka a za rasprodaju Srbije. Da nije štetočina koja učestvuje u uništavanju budućnosti Srbije, Vesić bi možda nekome ispao i simpatičan“, ističe Parandilović.

Danijela Nestorović, poslanica Zajedno-Moramo, kaže da Vesić nije razredni starešina koji najboljim đacima deli knjige na kraju školske godine.

„On je izvršitelj pogubne politike Aleksandra Vučića. A ovaj čin deljenja knjiga i stripova poslanicima je čin poniženja. Naime, lako je njemu. Do njega na sednici skupštine sedi Aleksandra Damnjanović, žena koja je desna ruka u izradi planskih dokumenata zadnjih 20 godina, pa i u odbrani ovog Zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji. Na svako „teže“ pitanje, Vesić se okretao ka njoj i tražio odgovor“, kaže Nestorovićeva.

I Tatjana Manojlović, poslanica Demokratske stranke, smatra da je ministar Vesić potegao za rijaliti performansom i to sa mesta, odakle se tako nešto najmanje očekuje. To je, kaže, tipičan naprednjački manir – u nedostatku argumenata u odbrani najštetnijeg, neustavnog i antipatriotskog zakona, dok Ivana Parlić, poslanica Narodne stranke smatra da je Vesić vešti manipulator.

„U skupštinu, na sreću, ne može da uvodi estradne zvezde, inače bi i to radio. Zakon donosi po narudžbini krupnog kapitala i multinacionalnih kompanija, kojima Srbija predstavja pravi raj“, zaključuje Parlićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari