Vesna Đurić ponovo izabrana za predsednicu opštine Bajina Bašta 1Vesna Đurić/Foto: TV5

Bivša predsednica opštine Bajina Bašta Vesna Đurić (SNS) ponovo je izabrana na tu funkciju, glasovima skupštinske većine koji čine naprednjaci.

Đurić je, nakon žučne rasprave tokom konstitutivne sednice Skupštine opštine, rekla da su u lokalnom parlamentu „posle duže vremena i predstavnici opozcije“, te da je „dobro da se čuje i drugačije mišljenje“.

„Mi smo protivnici koji rade u interesu opštine i sve ideje i sugestije biće korisne. Skupština nije kao što je bila 2020. godine, kada opozicija nije izašla na izbore, ali svi smo mi građani Bajine Bašte koji će, na svoj način, dati doprinos njenom razvoju. Nećemo bežati od bilo koje dobre ideje, ako je ona u interesu napretka opštine“, poručila je Đurić, koja je bila jedini kandidat za tu funkciju.

Za nju su glasala 24 odbornka SNS, koliko ih ta stranka ima u novom skupštinskom sazivu. Za njenog zamenika, istim brojem glasova, izabran je Milenko Ordagić.

Od dvojice kandidata za predsednika Skupštine, vladajuća većina je, takođe, sa 24 glasa izabrala Mladena Lukića, koji je tu funkciju obavljao ranije, dok je Uroš Đokić, kandidat opozicije, dobio podršku 15 odbornika.

U Opštinsko veće su izabrani Nedeljko Rakić, Dragić Glišić, Ivan Milekić, Dejan Timotijević i Dragan Todorović.

Za predstavnike nove vlasti, nisu glasali odbornici SPS, dok su protiv predloženih kadrovskih rešenja bili predstavnici opozicije.

Vesna Đurić ponovo izabrana za predsednicu opštine Bajina Bašta 2
Uros Đokić/Foto: Nenad Kovačević/Danas

Uroš Đokić (NS) kazao je da opozicija „nije iznenađena izborom predstavnika nove vlasti“.

„Opoziciju u lokalnom parlamentu čini pet lista, ali dogovorili smo se da nastupimo zajedno, bez napadanja. Naš cilj je da ukažemo na propuste i greške u radu lokalne vlasti i da to, ukoliko je moguće, ispravimo“, poručio je Đokić.

„Svi odbornici opozicije“, dodao je, „dolaziće redovno na skupštinske sednice, razgovaraće sa građanima o njihovim problemima i zastupaće njihove interese“.

Nova-stara vlast u Bajinoj Bašti je formirana nakon prevremenih lokalnih izbora koji su, uz parlamentarne i predsedničke izbore, održani 3.aprila.

Građani Bajine Bašte su morali na birališta, jer je Vesna Đurić, krajem prošle godine, podnela ostavku na mesto predsednice opštine, što je sinhronizovano učinilo još nekoliko njenih stranačkih kolega i čelnika lokalnih samourprava u Srbiji, kako bi, u istom danu, uz parlamentarne i predsedničke izbore, isposlovali održavanje i lokalnih izbora.

Bez obzira na ostavku, Vlada Srbije je Vesnu Đurić imenovala za predsednicu Privremenog organa, koji je preuzeo nadležnosti lokalne vlasti, a ona je predvodila odborničku listu naprednjaka na nedavnim lokalnim izborima.

Odbornički mandati  

U lokalnoh skupštini, koja ima 45 odbornika, SNS ima 24, što je šest manje nego na izborima 2020. godine, opoziciona koalicija „Uroš Đurić-Ujedinjeni za pobedu Bajine Bašte“ (DS i NS) devet, koalicija SPS-JS šest ili tri manje nego ranije, Zdrava Srbija tri, SDS dva i Dveri jednog odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.