Vesna Marković: Crnogorske vlasti krše međunarodne standarde 1Foto: J. Z. T.

Država Srbija se ne meša u unutrašnja pitanja susednih zemalja, ali ima obavezu da štiti osnovna ljudska prava Srba koji žive u susednim zemljama i da skrene pažnju na njihovo kršenje.

Želim da vas upoznam sa višegodišnjim, najpre prikrivenom, a zatim potpuno otvorenom diskriminatornom odnosu vlasti Crne Gore prema pripadnicima srpskog naroda, prema svima koji govore srpski jezik, kao i prema vernicima Srpske pravoslavne crkve.

Ovakva situacija, pored toga što može da ugrozi demokratske procese i bezbednosnu stabilnost u toj zemlji, može da naruši i saradnju među državama u regionu, poručila je narodna poslanica Vesna Marković na jučerašnjem zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beču.

Ona je govorila u okviru takozvane „opšte debate“.

Marković je istakla da je donošenje Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica „izazvalo veliko protivljenje građana Crne Gore, izraženo kroz mirne masovne demonstracije, građani izražavaju zabrinutost, a to je posledica nedovoljnog uvažavanja standarda ljudskih i manjinskih prava od strane vlasti u Crnoj Gori“.

– Takođe želim da ukažem na kršenje međunarodnih standarda. Prvi vid kršenja međunarodnih standarda odnosi se na sistemsko onemogućavanje delotvornog učešća pripadnika srpskog naroda u javnom životu. Ovakvo postupanje vlasti Crne Gore u suprotnosti je sa Preporukama iz Lunda Visokog komesara za nacionalne manjine OEBS-a. Drugi vid kršenja međunarodnih standarda nastao je usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, navela je Marković.

Kako je naglasila, „takva rešenja u suprotnosti su sa Zajedničkim smernicama Venecijanske komisije i OEBS/ODHIR o pravnom personalitetu verskih zajednica kojima je izričito predviđeno da država, u slučaju da novi zakoni ne štite stečene interese, mora da demonstrira objektivne razloge koji bi opravdali promene u postojećem zakonodavstvu i da ne zadire u slobodu veroispovesti više nego što je striktno potrebno u svetlu tih objektivnih razloga“.

– Rešenja iz Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica su diskriminatorna, jer se isključivo odnose na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Pravni subjektivitet Rimokatoličkoj crkvi, Islamskoj zajednici i Jevrejskoj zajednici, koje takođe nisu bile prijavljene prema odredbama Zakona iz 1977. godine, izričito priznat ugovorima koje su zaključile sa državom. Osim što unosi izuzetnu dozu pravne nesigurnosti, jer, u uslovima kada katastarskih knjiga nije bilo, nije moguće obezbediti dokaze o vlasništvu za verske objekte stare više vekova, Zakon takvim rešenjem neposredno krši prava naročito eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, jer je ostalim crkvama i verskim zajednicama koje tradicionalno deluju u Crnoj Gori, a koje sa državom imaju zaključene sporazume, tim sporazumima zagarantovano vlasništvo nad njihovom imovinom, poručila je Vesna Marković.

Parlamentarna skupština OEBS-a ima 323 člana, iz 56 zemalja, sa 11 zemalja ima partnersku saradnju, a Sveta stolica je počasni gost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari