Vesna Pešić: Radulović se već odlučio za akademika Teodorovića 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Pre izbora zajedničkog kandidata građanska opozicija treba da se da postigne dogovor o ključnim pitanjima kako ne bi došlo do sukoba i zakašnjenja, kaže za Danas sociološkinja Vesna Pešić.

Ona predlog lidera pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića koji smatra da se do zajedničkog kandidata ne može doći prostim dogovorom stranaka, već je za to neophodna javna debata više kandidata na osnovu koje bi građani odlučili i učestvovali u procesu izbora pre konačne odluke, ocenjuje kao dobar, ali dodaje da bi bilo bolje da se prvo razgovara kako o kandidatima tako i o proceduralnim i drugim važnim pitanjima.

– To je dobra ideja i treba je prihvatiti, ali mi se čini da se DJB već odlučio za svog kandidata, akademika Teodorovića. Bolje bi bilo da prvo uslede dogovori i rasprave opozicionih stranaka – DS, DJB, SDS, kako o kandidatima tako i o proceduralnim i drugim važnim pitanjima. Treba ići redom, jer može doći do neslaganja oko ključnih pitanja i sigurno je potrebno vreme da se stranke dogovore kako ne bi došlo do sukoba i zakašnjenja. Bilo bi najbolje da kandidati nisu ničiji partijski saveznici, te obaviti procedure. Ako prethodni dogovori uspeju, onda sve stranke najboljeg kandidata treba da smatraju i svojim i zajedničkim.

S duge strane, iako mišljenje građana o zajedničkom predsedničkom kandidatu opozicije smatraju važnim, predsednik DS Bojan Pajtić i predsednik LDP Čedomir Jovanović različito vide Radulovićev predlog.

Pajtić je sumnjičav, dok Jovanović insistira na ozbiljnom dogovoru kao preduslovu za sve. Pajtić za Danas kaže da u ovakvoj situaciji u zemlji takav izbor kandidata opozicije nije moguć.

– On bi bio moguć u demokratskom društvu slobodnih medija. Plašim se da bi discilplinovani SNS botovi i režimski tabloidi birali kandidata opozicije u Srbiji, smatra on.

Na pitanje kako onda znati šta građani misle o kandidatu oko kojeg opozicija postigne dogovor, on odgovara da to može da se utvrdi i velikim istraživanjem neke kredibilne agencije za istraživanje javnog mnjenja.

Čedomir Jovanović, lider LDP, za naš list navodi da je potreban ozbiljan razgovor i dogovor ključnih stranaka građanske opozicije u okviru kojeg treba otvoriti debate koje bi svima omogućile da istaknu svoje predloge.

– Preduslov dobrog rezultata na predsedničkim izborima je dogovor ključnih stranaka građanske orijentacije u zemlji. Mi treba da formulišemo odgovor na čitav niz problema u društvu koji se mogu rešavati ili rešiti kroz kampanju za predsedničke izbore. Kroz dogovor i nove odnose, siguran sam da bi stvorili pozitivnu atmosferu u delu društva čiju podršku tražimo i na taj način stvorili preduslove za pronalaženje kandidata sposobnog da zajedno sa nama pobedi na predsedničkim izborima. U okviru tih razgovora, naravno da treba povesti debate koje bi svima omogućile da istaknu svoje predloge ali to mora biti urađeno na ozbiljan način. U tom smislu ja ne vidim ništa sporno u dosadašnjim stavovima i predlozima kako Radulovića tako i Tadića i Pajtića, kaže Jovanović.

Podsetimo, lider pokreta DJB, Saša Radulović, predložio je opoziciji da zajedničkog predsedničkog kandidata izaberu javnom debatom. Kako je objasnio, pre dogovora opozicionih stranaka oko jednog, zajedničkog kandidata, potrebno je da građani dobiju mogućnost da ocene kandidate koji bi međusobno debatovali i na osnovu toga bi bio izabran jedan kandidat.

Mihajlović: Kandidatura je kruna karijere

Još nije poznato ko će biti kandidat SNS za predsednika. Mesecima se spekuliše da bi to mogla da bude Zorana Mihajlović, ministarka u vladi i funkcionerka naprednjaka. Ona je juče navela da je kandidatura za funkciju predsednika Srbije kruna svačije karijere, ka i da ona ne razmišljam da se povuče iz politike. Kako je navela, dosad se nije razgovaralo o predsedničkom kandidatu SNS. Spekulacije o kandidaturi negirao je i predsednik SANU akademik Vladimir Kostić, koji je rekao da mu ne pada na pamet da se kandiduje.

Nikolićevo Not yet

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je juče da još ne razmišlja o predsedničkim izborima i da će tek doneti odluku da li će biti predsednički kandidat. On je podsetio da do kraja njegovog petogodišnjeg mandata ima još sedam meseci. Na pitanje da li to znači da o predsedničkim izborima uopšte ne razmišlja, ili još ne, Nikolić je na engleskom rekao: „Not yet“ (ne još). Upitan kada će doneti odluku, Nikolić je rekao da će to učiniti kad neko sedne da razgovara sa njim da li je vreme za održavanje izbora. „Postoje ustavni rokovi u kojima se procenjuje u skladu sa odnosima u društvu, u skladu sa željom aktuelnog predsednika i Skupštine koji rok poštovati da bi mandat trajao do kraja, a da se novi presednik izabere za vreme trajanja tog mandata. Ne znam zašto toliko žurite“, zapitao se Nikolić. Mandat predsednika Srbije ističe 31. maja 2017.

Tadić: Predlog mi je nejasan

Boris Tadić, lider SDS, juče nije želeo da komentariše predlog DJB da opozicija do zajedničkog kandidata dođe javnom debatom. „Ne mogu da komentarišem predlog koji mi nije do kraja jasan. Nikada nisam čuo da se bilo gde u svetu predsednički kandidat bira u javnoj debati. Kada gospodin Radulović iznese detaljnije šta taj predlog podrazumeva, onda ću moći i da komentarišem i da iznesem svoj stav o tome“, kaže Tadić za Danas. M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari