Veterani OVK pokušavaju da upadnu u Skupštinu Kosova, troje povređenih, policija demantovala upotrebu suzavca 1

Vetarni OVK nakon u okupljanja ispred Skupštine Kosova razbili su ograde i ušli u dvorište Skupštine, pri čemu je jedan pripadnik kosovske policije povređen, prenosi Ekonomija onlajn. Policija javlja da je suzavac aktiviran iz grupe okupljenih, kao i da su demontranti gađali tupim predmetima policije, pri čemu su povređena dva policajca i jedan civil, prenosi RTS, demantujući tako navode kosovskih medija da su suzavac bacili pripadnici policije.

Ogranizatori protesta nezadovoljno su neuključivanjem boračkih kategorija u povećanje minimalne zarade u nacrt Zakona koji se danas nalazi pred poslanicima kosovske Skupštine.

Protest je započeo je mirno u 10 sati, pre skupštinske sednice na kojoj je na dnevnom redu nacrt zakona o minimalnoj zaradi.

Međutim, nešto pre 11 sati veterani OVK su probili zaštitnu ogradu i pokušali da uđu u zgradu Skupštine. Policija Kosova je reagovala suzavce, a vrlo brzo su se pojavile i specijalne jedinice Policije Kosova, javlja Anadolu Agencija.

Veterani OVK su i dalje pokušavaju da uđu u Skupštinu kako bi prisustvovali sednici.

Upadom vetarana u dvorište skupštine, policija je dodatno zaštitila i zgradu vlade, a na ulici oko sedišta centralnih institucija viđeni su i vodeni topovi za razbijanje demonstracija.

Na protestu su i pojedini poslanici opozicionih stranaka, pre svih Demokratske partije, nastale iz političkog krila bivše OVK, piše RTS.

Poslanik DPK Hisen Beriša pojavio se ispred veterana i poručio im da ne ruše tu instituciju, te da će dati sve od sebe da nacrt zakona kojim se utvrđuje minimalna zarada ne prođe bez uključivanja veterana.

Vršilac dužnosti predsednika OVK Faton Kljinaku poručio je  da zakon o minimalnoj zaradi ne treba da bude izglasan u Skupštini, dodajući da se kroz ovaj zakon nastoji da se uklone veterani.

„Moramo da protestujemo zbog vrednosti tog rata, imali smo sastanak sa vladom i pokazali smo svoje stavove“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari