"Mislim da je odneo vrag šalu": Petrović Škero pozvala Dolovac da izda uputstvo tužiocima povodom izbornih nepravilnosti 1Foto: Medija centar

Nekadašnja sudija Vrhovnog suda Vida Petrović Škero zatražila je danas od republičke tužiteljke Zagorke Dolovac da izda obavezno uputstvo kako bi tužioci bez odlaganja pokrenuli postupke zbog nepravilnosti tokom izbora i pre njih, ili da, u suprotnom, podnese ostavku.

„Zvanični posmatrači, domaći i strani, kažu da je postojanje paralelnih biračkih spiskova daleko veće nego što je ikada ranije zabeleženo. Postoji masovno dovođenje, organizovano, na izbore, kao i snimci da glasači odlaze po svoje ‘nagradice’. To se zove mito, korupcija i takvo krivično delo postoji“, rekla je Petrović Škero u Insajder debati.

Ona je ocenila da svi koji su učestvovali u toj mogućnosti zloupotrebe i pravljenja krivičnih dela, moraju biti sada sankcionisani.

„Mora da se vidi da je dosta. Ako to ne uradimo sada, a mislim da je odneo vrag šalu, nema više ničega“, rekla je Petrović Škero.

Predrag Milovanović iz Udruženja tužilaca Srbije ocenio je da je nedopustivo neoglašavanje vrhovne javne tužiteljke.

On je naveo da to nereagovanje sa sobom donosi i protok vremena kojim se utiče i na valjanost dokaza za kasnije postupke, ukoliko bi bili pokretani.

„Kako da obezbedite dokaze kad prođe vreme? Imate pravo da izađete na lice mesta i neposrednim opažanjem utvrdite činjenično stanje, štaviše imate pravo da po Zakonu o krivičnom postupku zadržite do šest časova lica koja su zatečena na mestu događaja, da utvrdite njihov identitet, naravno to ne možete sami, pripadnici policije bi trebalo u tome da vam asistiraju“, objasnio je tužilac Milovanović.

Nekadašnji ombudsman Saša Janković naglasio je značaj reagovanja institucija.

„Institucije moraju reagovati, ali sa autoritetom i nepristrsanošću i da bude jasno da to ne čine pod pritiskom. Institucije nisu papiri, ni članovi zakona, suštinski institucije su ljudi. Zakoni postoje, ali onog trenutka kad vi postavite sistem da je vrhovna odredba ‘pa šta’, i kad neko ko je na vlasti shvati da se ceo pravni sistem zasniva na pretpostavci da će neko da poštuje zakon“, upozorio je Janković.

Sagovornici su se složili u oceni da je važna uloga medija u očuvanju demokratije jer, kako su naglasili, svaki građanin ima pravo da zna i da bude obavešten o onome što je od javnog interesa i što rade institucije.

Poziv za gostovanje u Insajder debati bio je upućen i aktuelnom Zaštitniku građana i Povereniku za informacije od javnog značaja, ali oni poziv nisu prihvatili zbog „ranije preuzetih obaveza“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari