Šta Vučić želi da postigne pismom "celom svetu" o mešanju Nemačke u unutrašnje prilike i izborni proces u Srbiji? 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Nakon što je koalicija Srbija protiv nasilja i zvanično zatražila od Evropske unije da ne prizna izbore u Srbiji i sprovede međunarodnu istragu o zloupotrebama režima Aleksandra Vučića, predsednik Srbije obavestio je javnost da priprema pismo koje će poslati “celom svetu” o mešanju jedne važne zemlje EU u unutrašnje prilike i izborni proces u Srbiji.

Vučić je tako odgovorio na pitanje o ocenama posmatrača izbornog procesa iz EU, prvenstveno nemačkih, koji su, između ostalog, rekli da ovakve izborne nepravilnosti ne bi smele da se odvijaju u državi, kandidatu za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Pojedini su čak rekli da način na koji su se odvili izbori u Srbiji nisu videli nigde, aludirajući na očiglednost brojnih nepravilnosti.

Šta Vučić želi da postigne pismom "celom svetu" o mešanju Nemačke u unutrašnje prilike i izborni proces u Srbiji? 2
Foto: Privatna arhiva

Marija Stojanović, novinarka i analitičarka Demostata, kaže za Danas da ovu Vučićevu izjavu pre svega vidi kao njegov odgovor na pismo koje je lista Srbija protiv nasilja poslala evropskim institucijama, sa zahtevom da bude pokrenuta puna međunarodna istraga o izbornim nepravilnostima, pod pokroviteljstvom OEBS-a, Saveta Evrope i Evropske komisije, sa posebnim akcentom na izbore za Skupštinu grada Beograda.

– Takođe, ovo je izraz Vučićeve ljutnje na oštre kritike koje su međunarodni posmatrači izrekli u vezi sa glasanjem održanim u nedelju, uključujući komentare da su izbori bili „nepravedni“, da su javni fondovi zloupotrebljavani, da postoje brojni navodi o kupovini glasova, pritisaka na birače, i slično – kaže sagovornica Danasa.

Nije prvi put da on ima takve najave, dodaje, ali neizvesno je da li će biti predočeni i kredibilni dokazi kojim će biti potkrepljene njegove tvrdnje.

– Najnovija Vučićeva najava predstavlja i još jedan dokaz licemernog odnosa vlasti prema EU, koja tvrdi da je članstvo u Uniji strateški cilj Srbije, a onda, za potrebe domaće javnosti, upire prstom u pojedine njene članice – zaključuje Marija Stojanović.

Vučić se koristi tehnikom – napad je najbolja odbrana

Prema rečima Biljane Đorđević, kopredsednice Zeleno-levog fronta i kandidatkinje za poslanicu Srbija protiv nasilja, Vučić se koristi tehnikom “napad je najbolja odbrana” u pokušaju da skrene pažnju sa nečega što su izuzetno ozbiljne optužbe – da je vladajući režim, a tu je najodgovorniji SNS, drastično zloupotrebio prava građana i institucije države kako bi prekrojio izbornu volju građana.

– To je rađeno svuda, jer se već dugo ovaj režim oslanja na ozbiljne izborne neregularnosti kao tehniku osvajanja vlasti, ali sada je ta vrsta zloupotrebe otkrivena na način koji se teško može negirati a i nezavisni posmatrači, domaći poput CRTA ili strani poput ODIHR-a su zaključili da izbori nisu bili slobodni i pošteni a da pogotovo rezultati izbora u Beogradu ne odražavaju slobodno izraženu volju birača – objašnjava Biljana Đorđević.

Kako dodaje, na to su oštrije nego inače reagovali predstavnici ministarstava spoljnih poslova Nemačke, SAD, Velike Britanije kao i predstavnici Evropske komisije odnosno Evropskog parlamenta.

Šta Vučić želi da postigne pismom "celom svetu" o mešanju Nemačke u unutrašnje prilike i izborni proces u Srbiji? 3
Foto: FoNet/ Milica Vučković

– Koalicija Srbija protiv nasilja je uputila jedno pismo predsednicima Evropskog parlamenta, Evropskog saveta, Evropske komisije, članovima Evropskog parlamenta i predsednicima odbora za spoljne poslove svih zemalja članica EU, kao i visokom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku u kojem od njih traži da ne priznaju rezultate kako parlamentarnih, pokrajinskih tako ni lokalnih izbora, a pogotove ne beogradskih izbora dok se ne sprovede međunarodna istraga o izbornim neregularnostima koju bi oni trebalo da iniciraju, da se uspostavi međunarodna verifikaciona komisija koja bi nadzirala sprovođenje preporuka iz izveštaja nezavisne međunarodne istrage i potvrdila da su se stekli uslovi za ponavljanje izbora – napominje sagovornica Danasa.

Dakle, kaže dalje, nije dovoljno da se izbori ponove, već se moraju sprečiti ovako brutalne zloupotrebe – jer jedino što je brutalno u ovom izbornom procesu je koliko je SNS od Srbije stvorio svoju paradržavu.

– S obzirom na ovu diplomatsku ofanzivu koalicije Srbija protiv nasilja, i to je da Vučić razotkriven, on nema druge do da skreće pažnju izmišljanjem zavera protiv njega za koje nikad ne pruži dokaze niti ikad iko odgovara – zaključuje Biljana Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari