Vildana Selimbegović: Nakon izbora u BiH, ne možemo mirno spavati, iako je i Dodik imao tešku noć 1Foto: N1

Sama činjenica da je Milorad Dodik pobjedu proglasio tek dva i po sata iza ponoći, a da su u međuvremenu samo – čak i sa entitetskog javnog servisa RTRS – stizale čestitke Željki Cvijanović, jasno govori da je lider SNSD-a imao težak dan i još težu noć, komentariše za Danas Vildana Selimbegović, glavna urednica Oslobođenja.

Upitana kako vidi ishod izbora u Repblici Srpskoj i sada već izvesnu pobedu Milorada Dodika i zauzimanje predsedničke funkcije u bosansko-hercegovačkom entitetu Republika Srpska, a u kontekstu održavanja na bezbednosne prilike u regionu, sagovornica Danasa kaže da „možda nikom kao Dodiku ovi izbori nisu bili biti ili ne biti“.

– Zato zaista mislim da mu ni pokroviteljstvo Vladimira Putina više ne može biti iskaznica za paljenje novih ratnih plamenova na Balkanu. Prokužen je – ističe Vildana Selimbegović.

Nažalost, dodaje ona, „to uopće ne znači da možemo mirno spavati“.

– Dodikovo negiranje državnosti Bosne i Hercegovine, relacije Srbije i Kosova i zbivanja u Crnoj Gori pokazuju zapravo količinu pritisaka Rusije i Putinovo nastojanje da trguje Balkanom. I ratom ako treba. Zbog svega toga je iznimno važna Vučićeva odluka – a mora se konačno odlučiti – na koju će stranu: ako se Srbija okrene EU možemo se nadati stabilizaciji i napretku. U protivnom, svi ćemo biti u žrvnju proruskih kadrova na našem poluotoku – zaključuje sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari