Viola fon Kramon: Bojkot orkestriran iz Beograda, vreme da se Srbi vrate u institucije 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon oglasila se povodom jučerašnjih vanrednih izbora na severu Kosova i istakla da navodno „zastrašivanje“ političkih oponenata mora prestati, ali i da se ZSO mora uspostaviti što pre.

Ona je navela da su izbori za gradonačelnike i dva izbora za skupštinu opština koji su održani u nedelju, 23. aprila, u opštinama Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica bili su u skladu sa kosovskim pravnim okvirom.

Potom je istakla žaljenje zbog odsustva srpskih političkih predstavnika i osudila navodno „zastrašivanje“ drugih kandidata.

„Međutim, duboko žalim što je glavna politička snaga na severu Kosova, Srpska lista, odbila da učestvuje na ovim izborima i najoštrije osuđujem zastrašivanje svih onih koji su želeli da se kandiduju ili glasaju u nedelju“, napisala je fon Kramon u saopštenju.

Navodi da je bojkot naređen od strane srpske vlasti u Beogradu i da je takvo ponašanje neprihvatljivo.

„Posle jednog odlaganja izbora, bojkot koji je orkestriran od strane srpske Vlade u Beogradu, kao i zastrašivanje opozicionih srpskih političkih lidera, neprihvatljivi su i protivni su demokratskim standardima. Retorika koja dolazi sa najviših instanci u Srbiji prema kosovskim zvaničnicima je žalosna i mora prestati“, nastavlja ona.

Ocenjuje da je sada vreme da se Srbi vrate u institucije i navodi da će EU raditi na formiranju ZSO.

„Trenutni institucionalni i bezbednosni vakuum mora da se reši u dijalogu sa lokalnim stanovništvom na severu Kosova. Sada bi trebalo olakšati trajni povratak kosovskih Srba u institucije i Vlada Kosova to omogućiti. Rad na uspostavljanju ZSO treba da se završi što pre, pošto će EU blisko sarađivati sa svim relevantnim stranama na ponovnom uspostavljanju bezbednosti i normalnog života za sve građane u ovim opštinama“, zaključuje ona.

Tom prilikom, pohvalila je kosovsku policiju, Euleks i Kfor na pružanju sigurnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari