Vučić o izborima na Kosovu: Sada mi biramo kada će biti kraj okupacije, a to se neće dobro završiti - po okupatora 1Foto: Print screen Pink

Naš narod je juče referendumski, jednoglasno prebiscitarno rekao u kojoj zemlji živi koga neće na svojoj teritoriji ali i pokazao svetu da ništa nisu razumeli – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rezultati izbora od juče pokazuju potpuno novu drugačiju realnost, dodao je, govoreći o rezultatima glasanja, juče, u četiri opštine na severu Kosova.

Naznačavajući da su se juče dogodile tektonske promene na Kosovu, Vučić je konstatovao da je to poraz Aljbina Kurtija i njegovog režima, ali, napomenuo je i da je juče „srpski narod pokazao da traži potpuno drugačiji pristup pre svega međunarodne zajednice – da traži veće poštovanje, dijalog, stvarni dijalog a ne nametanje rešenja“.

– U biračkom spisku imate za 1.345 lica više nego pre dve godine na lokalnim izborima. Srba ukupno izašlih je –  13, a dvoje čak kažu da su greškom izašli. To je  0, 026 odsto izašlih Srba. Nijedan Srbin Zubin potok niko nije izašao, nijedan čovek – podvukao je Vučić.

Kako je dodao, u Kosovskoj Mitrovici izašlo je dvoje Srba, u Leposaviću sedam, a u Zvečanu samo četvoro.

Na šest od 13 biračkih mesta, nijedan čovek nije glasao.

Duplo manje Albanaca glasalo nego na izborima 2020. godine

Slađana Pantović je u Zvečanu odvojila pet glasova, istako je, a dobila je i jedan glas Albanca.

– Razume se, došla je i otišla na glasačko mesto u pratnji Kurtijeve policije – procenio je Vučić da je važno da to naglasi.

U Kosovskoj Mitrovici, potpom je dodao, glasalo je 519 biračača, što je – duplo manje nego na prošlom izborima.

– Jesmo li mi pritiskali i Albance, mi kriminalci sa severa… – upitao je Vučić.

U ukupnom zbiru, istakao je, glasalo je 40 odsto manje Albanaca nego 2020.

To je debakl Kurtija i Kvinte, posebno je naglasio predsednik Srbije.

Prema Vučićevim rečima, najznačajnija poruka i nama i celom svet je da suštinskog dojaloga nema.

– Mi ne razgovaramo dobijamo nametnute papire koji moraju da idu u prilog Prištini jer Kvinta podržava nezavisno Kosovo – kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, 99, 97 odsto Srba je pokazalo ne samo da neće da učestvuje u Kurtijevim izborima i da im vlast nije važna već su uprli psrtom da ih niko sa Zapada nije slušao, a da ni mi u Beogradu ponekad nismo dovoljno razumeli u koliko se teškoj pozicji nalaze vodeći računa o ljudima u drugim gradovima.

– Referendumski prebiscitarno je srpski narod rekao u kojoj zemlji želi da živi, koga neće na severu KiM, i pokazali svetu da ništa nisu razumeli i da osim sebe nisu hteli nikoga da slušaju – naveo je on.

On je zaključio da se posle izbora stvorila potpuno nova politička realnost za koju vidi da je mnogi nisu razumeli u kojoj ćemo „mi morati drugačije da se ponašamo“.

– Kurti to nije razumeo. Misli da će moći da upravlja sa 400 glasova i ima svoj okupacionog gaulajtera u Severnoj Mitrovici. Moći će, samo nemojte posle od Srba da tražite ništa. Poruka Srba je da hoće da se njihov glas čuje i nećete moći da radite bez nas i našeg glasa – kazao je on.

Srbi ne žele da se vrate u institucije

On je naveo Srbi ne žele da se vrate u institucije.

– Moliću ih to kad napravite ZSO i izbacite specijalne jedinice sa severa. Deset godina pričate gluposti. Lagaliste nas i varali zato nisam potpisao ništa. Lagali ste da će prvo biti ZSO pa onda sve ostalo. Na kraju kažete podržite nas u Savetu Evrope. Na pamet nam ne pada. Jedino što za vas Sbija služi je da ispunjava vaše želje a da Albanci nikad ništa ne ispune i još da nam govorite veliki je napredak jer je Kurti počeo da priča o ZSO – naveo je Vučić.

On je rekao da su mnogi govorili da je za sve kriv Beograd, kao i da će bezbednost da se obezbedi za izbore, a ispalo je da ni Albanci ne veruju u tu bezbednost.

Vučić i dodao da moramo da vodimo računa o našem političkom okruženju i evropskom putu da bismo opstali.

– To sada za nas postaje komplikovano i težak problem, ali ćemo u narednom periodu da vidimo šta možemo da uradimo da zaštitimo volju Srba. Govorili ste da je za sve kriv Beograd. Zamislite izašlo je 13 Srba, dvoje greškom. Sve što su govorili o Savetu Evrope, ovim izborima, sve su nas lagali – ponovio je Vuči.

Verovatno ću ići u Brisel, 2. maja, na sastanak sa Kurtijem

Kako je rekao verovatno će otići u Brisel, 2. maja, na sastanak sa Kurtijem

– Nisam još odlučio. Oni čekaju predlog vlasti iz Prištine za ZSO…, pa, oni ne znaju elementarne stvari – istakao je Vučić.

Dodao je da se čeka zapravo srpski upravljački tim da iznese predlog.

– Srbi su jasno rekli da se ZSO formira samo po dokumentu koji sam potpisao sa Isom Mustafom, 2015. godine. A onda povlačenje policijskih snaga sa severa Kosova. Nećete? Ništa onda nastavite sa okupacijom… – rekao je Vučić.

Onda je pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi sa okupacijom, jer Srbi za te druge predloge neće glasati.

– Ne da Vučić, ne da diktator, ja vam ne dam lažovi jedni. Da se u ne znam šta zakunete, ništa vam ne verujem. A, našem narodu verujem sve, jer je prošao sve… – rekao je Vučić.

Glasaćemo protiv članstva takozvanog Kosova u SE

Kako je naveo, Srbija će glasati protiv članstva takozvanog Kosova u Savetu Evrope.

– I nemoj više da nas lažete i varate. To je sve što imam da kažem ovima iz Evrope i sveta koji misle da imaju pravo da nas lažu i varaju i tumače stvari kako hoće a ne onako kako piše – istakao je Vučič.

Vučić je rekao da će razgovarati sa svima, da je najvažnije da sačuvamo mir, i da ne vidi da okupacija neće pokazati svoje pravo lice.

– Jednom okupaciji mora doći kraj. Nisu oni ti koji biraju taj trenutak. Ako postoji neka prednost u ovoj situaciji to je da mi biramo trenutak kada će biti kraj okupacije. Oni su odlučili da okupiraju i narod i taritoriju na kojoj nikad nisu bili prustni i niko ih nije želeo  nikada se to nije dobro završilo po okupatora – kazao je Vučić.

Vučić o izborima na Kosovu: Sada mi biramo kada će biti kraj okupacije, a to se neće dobro završiti - po okupatora 2
Foto: Print screen

Desetine razgovora, na stotine poruka…

Ističući da je juče obavio desetine razgovora i razmenio na stotine poruka sa predstavnicima međunarodne zajednice, Vučić nije odgovorio konkretno na novinarsko pitanje šta će se dogoditi ako kosovski Albanci krenu da ulaze u kosovske institucije.

– Mi ćemo gledati da uvek sačuvamo mir. Mislim da je ovo bila najbolja slika, kao u Okupaciji od 26 slika.., najbolja slika lažne demokratije…, Ne samo iz Prištine, već i onih koji ih podržavaju. Zamislite da nam je u centralnoj Srbiji izašlo 3,4 odsto glasača… Pa oni su nama osporavali kad je izlaznost bila 50 odsto – rekao je Vučić.

Na kraju je naznačio da nije razgovarao sa Milan Radoičićem, predstavnikom Srpske liste.

– Nisam razgovarao sa Milanom Radoičićem ali razgoaraćemo sa svim Srbima, ne samo sa SL – naveo je on.

Na pitanje da pojansi ko ga je varao i lagao kaže da se to odnosilo na zapadne i evrpske predstavnike.

On je nagirao da je prihvatio evrposki predlog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

– Nisam prihvatio francusko-nemački sporazum. Nemate nijednu moju takvu izjavu. Rekao sam da sam prihvatio koncept i da smo spremni da radimo na implementaciji sporazuma do određenih granica – naveo je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari