"Kosovski izbori uvek bili emotivno pitanje za Srbe s Kosova": Andrić Rakić smatra da su ovo najslobodniji izbori u poslednjih deset godina 1Milica Rakić Andrić, foto: Printscreen/YouTube/Nova S

Politička analitičarka Milica Andrić Rakić izjavila je danas da su lokalni izbori održani u nedelju na severu Kosova bili najslobodniji u poslednjih deset godina.

Andrić Rakić je rekla da se građani nisu osećali pod pritiskom da moraju da izađu na izbore, i da je izborni rezultat potpuno očekivan.

„Kosovski izbori su uvek bili emotivno pitanje za Srbe s Kosova. Nikada glasanje na kosovskim izborima nije bilo u potpunosti s kompletnim oduševljenjem, to znači integraciju u kosovske institucije. Ovo je po prvi put od 2013. godine da se građani nisu osećali pod pritiskom da moraju da izađu na izbore. Naprotiv, iako to zvuči čudno, ovo su bili najslobodniji izbori, i u najvećoj su meri pokazali kompletno raspoloženje zajednice prema kosovskim institucijama u ovom trenutku“, kazala je Andrć Rakić za Radio Kim.

Dodala je da su jučerašnji izbori ličili na „rijaliti šou“.

„Ispred svakog glasačkog mesta bila je barem jedna, ako ne i pet medijskih ekipa koje su praktično vrebale, čekale glasače. Verujem da je veliki broj njih odustao i zbog toga“, smatra ona.

Andrić Rakić je podsetila da veliki deo grada Severne Mitrovice i zajednice na severu funkcionišu zahvaljujući srpskom sistemu.

„To je sistem koji, svakako, kosovski gradonačelnici neće imati, ni moć odlučivanja, ni pristup tim resursima. Novi gradonačelnik neće imati ni administraciju, niti pristup resursima grada. Na primer, javne kompanije koje se bave čišćenjem i održavanjem grada rade u srpskom sistemu, one svakako ne bi odgovarale kosovskom gradonačelniku, sve i da je on Srbin“, navela je ona.

Na pitanje šta se može očekivati od nove runde dijaloga Beograda i Prištine 2. maja u Briselu, a sastaće se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, Andrć Rakić je kazala da postoji mogućnost ponavljanja izbora nakon ovog sastanka.

„Ukoliko stvarno bude nekog pomaka na političkom planu u vezi sa formiranjem ZSO, očekujem da će gradonačelnici da podnesu ostavke, ako srpske partije objave da su spremne da učestvuju u izbornom procesu“, navela je Milica Andrić Rakić.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), na izborima u četri opštine na severu Kosova glasalo je 1.567 ljudi ili 3,47 odsto upisanih birača,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari