Izbori na severu Kosova: Izlaznost na nivou greške, kandidat Samoopredeljenja proglasio pobedu u Severnoj Mitrovici 1foto: N1

Zatvorena su birališta na severu Kosova na vanrednim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova – Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, kao i na prevremenim izborima za skupštine opštine Zvečan i Leposavić. Izlaznost je bila vrlo niska, budući da su izbore Srbi bojkotovali.

Kandidat Pokreta Samoopredeljenje za gradonačelnika Severne Mitrovice Erden Atić proglasio je večeras pobedu na izborima u toj opštini.

U ime Srpske liste i svoje lično ime, želim da kažem veliko hvala mojim sunarodnicima iz Leposavića, Zvečana, Кosovske Mitrovice i Zubinog Potoka na ko zna koji put dokazanom patriotizmu, dostojanstvu, časti i jedinstvu, saopštio je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) je saopštila da je na današnjim izborima za gradonačelnike opština na severu Kosova i odbornike u opštinama Leposavić i Zvečan glasalo samo 3.47 odsto odnosno 1.567 građana sa pravom glasa.

Prema zvaničnim podacima CIK-a u Severnoj Mitrovici glasalo je 837 građana ili 4,62 odsto građana sa pravom glasa, u Leposaviću je glasao 141 birač ili 1,06 odsto, u Zubinom Potoku 385 birača ili 5,78 odsto i u Zvečanu 204 građana ili 2,92 odsto građana sa pravom glasa.

Sat vremena pre kraja glasanja, u Severnoj Mitrovici gotovo da i nije bilo ljudi na biračkim mestima, a primetno je bilo i manje prisustvo kosovske policije, prenosi Kosovo onlajn.

Kako je nezvanično rečeno Kosovo onlajnu, brojanje glasova obaviće se na biračkom mestu, a kasnije će izborni materijal biti proslednjen u Centar za prebrojavanje u Kosovo Polje.

https://www.danas.rs/vesti/politika/petar-petkovic-od-45-095-ljudi-izaslo-je-i-glasalo-1-566-albanaca-i-13-lica-srpske-nacionalnosti/

Na mnogim biračkim mestima kako su javljali kosovski mediji mnoge biračke kutije ostale su prazne.

Izlaznost do 15 časova bila je veoma niska, u Leposaviću ispod 1 odsto, u Zubinom Potoku 3,6 odsto, Zvečanu 2,07 odsto i Severnoj Mitrovici oko 3,3 odsto, javlja reporter N1 sa lica mesta.

Centralna izborna komisija (CIK) u 15.30 časova je izašla sa novim podacima o izlaznosti.

Portparol CIK Valjmir Eljezi saopštio je da je do 15 časova izlaznost birača bila oko 2,4 odsto, kao i da proces protiče bez ikakvih prepreka, prenosi Kosovo onlajn.

Do 15 časova svoje biračko pravo od ukupno 45.095 upisanih birača ostvarilo je njih 1.092.

„Do ovog trenutka izborni proces teče uredno i nije bilo nikakvih najavljenih prepreka. Do 15 časova učešće na izborima je: Leposavić 110 birača – 0,83 odsto, Zubin Potok – 240 birača ili 3,6 odsto, Zvečan 145 birača 2,07 odsto, Severna Mitrovica 597 birača ili 3,3 odsto“, rekao je on.

U 11.45 Centralna izborna komisija izašla je sa prvim podacima o izlaznosti, prema kojima je izlaznost samo u severnom delu Mitrovice iznad 1 odsto.

Prema podacima CIK-a, do 11 časova u opštini Leposavić glasalo je 28 birača (0,21%), u opštini Zubin Potok 65 birača (1%), u Zvečanu 29 birača (0,41%) i u Severnoj Mitrovici 191 birač, (1,05%).

Glasa se u šest stalnih biračkih centara i 13 alternativnih u kontejnerima.

Ukupan broj građana koji mogu glasati, prema podacima Centralne izborne komisije Kosova je 45.095.

Srpska lista, koja bojkotuje izbore, ali i zvanični Beograd, pozvali su Srbe na bojkot ovog glasanja.

Na izborima učestvuju Mitrovačka građanska inicijativa, Demokratska partija Kosova, Pokret Samoopredeljenje, kao i nezavisni kandidat.

Otvaranje biračkih centara u mnogim školama, nije bilo moguće, jer ih kontrolišu strukture koje rade u sistemu Srbije, koja se protivi izborima.

Zato je CIK saopštio da će alternativni centri biti u kontejnerima, koji će biti postavljeni na različitim lokacijama u četiri opšine na severu.

U opštini Leposavić trebalo bi da se glasa na ulasku u grad, Košutovu, Jošanici, Donjem Jarinju i Bistrici.

U Zubinom Potoku u Jasenoviku, Brnjaku, Čablju i Velji Bregu. U opštini Zvečan u blizini bazena, Žažu, Lipi, Banjskoj i Srbovcu, a u Severnoj Mitrovici u Suvom dolu, Bošnjačkoj mahali, Mikronaselju, preko puta Tri solitera i kod autobuske stanice.

Za izbore za četiri gradonačelnika na severu konkurisaće 10 kandidata, od kojih jedan dolazi iz srpske zajednice.

Izbori na severu Kosova: Izlaznost na nivou greške, kandidat Samoopredeljenja proglasio pobedu u Severnoj Mitrovici 2
Printskrin RTS

U Leposaviću je kandidatkinja Albulena Behluli Hetemi iz Demokratske partije Kosova i Lulzim Hetemi iz pokreta Samoopredeljenje, a po svemu sudeći na listiću će biti i ime Aleksandra Jablanovića iz Partije kosovskih Srba koji je kasno povukao svoju kandidaturu.

Kandidati u Zubinom Potoku su Izmir Zećiri iz DPK i Flatron Hasani iz Samoopredeljenja.

U Zvečanu se kandiduju Ilir Peci iz DPK, Slađana Pantović nezavisna kandidatkinja i Fetah Peci iz Samoopredeljenja.

Kandidati u Severnoj Mitrovici su Betim Osmani iz Građanske inicijative Mitrovice, Taulant Kelmendi iz DPK i Erden Atići iz Samoopredeljenja.

Do ovih izbora je došlo jer su gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka iz redova Srpske liste, zajedno sa odbornicima opština i drugim funkcionerima iz sektora bezbednosti i pravosuđa, 5. novembra prošle godine podneli ostavke, jer su bili nezadovoljni zbog odluke Vlade Kosova kojom se Srbi obavezuju da automobilske tablice, koje je izdala Srbija, zamene RKS tablicama.

Sada Srpska lista bojkotuje izbore jer nije formirana Zajednica srpskih opština i nisu povučene albanske specijalne snege sa severa.

Izbori su najpre bili zakazani za 18. decembra ali su odloženi. Specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je uoči glasanja da će Sjedinjene države priznati rezultat ovih izbora.

Vlast u Beogradu izbore naziva „sumrakom demokratije“, a porukom se oglasio i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

Izbore prati 357 posmatrača

Izbore će izbliza pratiti 357 posmatrača, od kojih su predstavnici 31 organizacije, koji će takođe pratiti i procedure nakon zatvaranja biračkih mesta.

Akreditovani posmatrači predstavljaju političke subjekte, medije, nevladine organizacije i strana predstavništva koja se nalaze na Kosovu.

Iz političkih subjekata je 75 posmatrača, iz Nevladinih organizacija 109, dok dva posmatrača predstavljaju ambasade.

Za praćenje izbora je akreditovano i 170 predstavnika domaćih i međunarodnih medija.

Biračka mesta biće zatvorena u 19 sati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari