CIK: Na izborima u opštinama na severu Kosova glasalo 3.47 odsto upisanih birača 1Printsrkin Kosovo onlajn

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) je saopštila da je na današnjim izborima za gradonačelnike opština na severu Kosova i odbornike u opštinama Leposavić i Zvečan glasalo samo 3.47 odsto odnosno 1.567 građana sa pravom glasa.

Prema zvaničnim podacima CIK-a u Severnoj Mitrovici glasalo je 837 građana ili 4,62 odsto građana sa pravom glasa, u Leposaviću je glasao 141 birač ili 1,06 odsto, u Zubinom Potoku 385 birača ili 5,78 odsto i u Zvečanu 204 građana ili 2,92 odsto građana sa pravom glasa.

Krešnik Radonići, predsednik CIK-a, rekao je na konferenciji za medije da je Centralna izborna komisija svim građanima ponudila mogućnost i uslove da ostvare svoje pravo glasa.

On je potvrdio da je prebrojavanje glasova počelo i da se rezultati očekuju posle 20 časova.

Pravo glasa na ovim izborima je imalo 45.095 građana koji glasaju u šest biračkih centara i 13 alternativnih centara u kontejnerima.

Policija Kosova je ranije saopštila da ima dovoljan broj svojih pripadnika kako bi proces glasanja prošao u miru i redu.

Izbore izbliza je pratilo 357 posmatrača, koji će takođe pratiti i procedure nakon zatvaranja biračkih mesta.

Za praćenje izbora je akreditovani i 170 predstavnika domaćih i međunarodnih medija.

Biračka mesta su zatvorena u 19 sati.

Predstavnik DPK u CIK: Na biračkim mestima više osoblja i policije nego glasača

Predstavnik Demokratske partije Kosova u Centralnoj izbornoj komisiji, Arijanit Eljšani, izrazio je danas razočaranje malim brojem birača na lokalnim izborima na severu Kosova, penosi Koha ditore, prenosi Kosovo Online.

Eljšani je naveo da brojke pokazuju da na biralištima „nažalost, ima više osoblja i policije nego birača“.

U izjavi KTV-u Eljšani je rekao da je CIK učinio sve da omogući glasanje, ali da su političke okolnosti, prema njegovim rečima, odlučujući faktori za učešće na glasanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari